IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 август

07:54 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НАП е проверила само една от трите имотни сделки на Сарафов-син
В. Сега

Новината за приключилата безпроблемно проверка на имотното състояние на 21-годишния Боби Сарафов - син на зам. главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, се оказа прибързана. Онзи ден прокуратурата съобщи, че данъчните не са установили несъответствие между получените от Сарафов-младши доходи и притежаваното от него имущество. Всъщност ревизията изобщо не е обхванала две от общо трите му имотни сделки. Така въпросът с имотното състояние на Сарафов-младши остава отворен. Според съобщението на прокуратурата ревизията за доходите на Сарафов-младши е обхванала периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. 2019 г. изобщо не е включена. Две от най-странните имотни сделки на Сарафов-младши са извършени именно през 2019 г. Както "Сега" писа, синът на Сарафов започва да пазарува имоти през 2018 г. През август 2018 г. той си купува от "Еделвайс-3 Бояна" ЕООД ателие от 149 кв. м с общите части и две тераси от 87 кв. м за 109 542 евро (735 евро на кв. м без терасите) и гараж за 57 600 лв. Ателието е разположено в затворен комплекс в Бояна, като според сайта на фирмата началните цени в комплекса при разгарянето на скандала тръгваха от 1224 евро на кв. м.

Правителството одобри близо 900 милиона лева за пътни проекти
В. Сега

Правителството пое ангажимент да осигури над 850 лева за пътни проекти. Това стана на проведеното в сряда заседание на кабинета. За строителството на магистрала "Струма" от бюджета ще бъдат заделени малко над 740 милиона лева. Още 116.43 милиона лева са за модернизацията на жп участъка Костенец - Септември. Така заедно с отпуснатите в последните дни на миналата година 1.3 милиарда лева на държавното дружество "Автомагистрали" за изграждането на "Хемус" парите от бюджета засега набъбват до над 2 милиарда лева. Модернизацията на линията Костенец - Септември е един от четирите жп проекта, одобрени за финансиране по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) в периода 2014 - 2020 г. Обществената поръчка бе обявена още през 2017 г. от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Изборът на изпълнител в края на 2018 г. обаче се обжалва, включително по съдебен ред. Тогава за изпълнител бе избрано обединение между фирма "Транслогистика", испанската "Контратас Иглесиас" и румънската "Аркада". Те се класираха с оферта за 380 млн. лв. без ДДС. След решение на ВАС от април тази година изборът на изпълнител е потвърден. Но дори при максимален темп на работа изпълнението на договора ще излезе извън сроковете.

По 5100 на ден молят за топло
В. Монитор

По над 5100 българи средно на ден подават заявления-декларации за помощ за отопление. От началото на кампанията на 1 юли до 5 август заявление за отпускане на целева помощ за отоплителен сезон 2019/2020 г. са внесли 139 829 души. Отказ са получили 7176 кандидати, съобщиха пред „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане. Броят на поискалите енергийна помощ само през първия месец на срока за подаване, който продължава до края на октомври, се равнява на 70% от всички, получили средства за отопление през сезона (2018-2019 г.). С целева помощ за отопление бяха подпомогнати 209 647 случая на лица и семейства, а изплатената сума е в размер на 98 898 841 лв. Заповед за отказване на отпускането на целева помощ за отопление се издава, когато лицата и/или семействата не отговарят на едно или повече от условията за отпускане на този тип социално подпомагане.

Средната заплата в София надмина 1700 лева
В. Труд

В София средната заплата е 1724 лв. Столичани взимат с около 480 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което е в размер на 1247 лв., сочат последните официални данни на Националния статистически институт за месец март. Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е малко над 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече. Само в девет области заплатите са средно над 1000 лв., сочат още данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на Стара Загора със средна заплата от 1179 лв. Основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града. На трето място с 1145 лв. е София-област. Това се дължи на факта, че много хора работят в столицата, но живеят в съседните градове. Четвъртата позиция е за Враца, където взимат средно по 1129 лв. Челната група се допълва от Варна, Пловдив, Габрово, Разград и Русе.

Държавата ще продава имотите си в интернет
В 24 часа

Всички държавни имоти, частна държавна собственост, ще се продават на електронна платформа. Така ще се обявяват на търг и имоти на дружества, които са с над 50% държавно участие, и тези, в които мажоритарно държавните компании имат над 50% участие. Това става ясно от проект за наредба за електронна платформа за продажба на имоти, публикувана за обществено обсъждане. Електронната продажба включва и имоти под 10 хил. лв., които са в компетентността на областните управители, както и на обособени части на лечебни заведения. Проектът е изготвен от Агенцията за приватизация, а я внася министърът на икономиката Емил Караниколов. Създаването на електронната платформа е възложено с обществена поръчка на държавната фирма “Информационно обслужване”, а след това тя се управлява и развива от Агенцията за приватизация. Тя ще записва всяка операция от кандидатстването в електронен търг до обмен на документи между участниците. Всяко действие се удостоверява с електронни времеви печати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още