IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизчисление от 1 октомври ще сближи старите и новите пенсии

Друго предстоящо повишение на пенсиите с 21,6% ще компенсира инфлацията, каза министърът на труда и социалната политика

11:02 | 16.05.22 г.
<p>
	Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Снимка: БГНЕС

Предстои увеличение на пенсиите на два пъти тази година – с  21,6% от 1 юли, което да компенсира инфлацията, и от 1 октомври - преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите. Това потвърди днес по БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%“, каза вчера по bTV Гьоков.

Той посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите като възможно решение, което стои на дневния ред. И допълни, че ще има още едно действие върху размера на пенсиите, "планираме го от 1 октомври - един вид преизчисляване на пенсиите", което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите.

„От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система - за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди. И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите", потвърди и днес пред националното радио Гьоков. По думите му така ще се въведе „някаква справедливост“. 

Решено е също да се повиши таванът на пенсиите на 3400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков.

"В голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне. Може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет. Иначе парите са осигурени за тях", посочи той.

Разговорът на премиера с работодателите е много важен. Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, каза още Гьоков във връзка с планирания простест на бизнеса в сряда. По думите му това може да доведе до "адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни".

"За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца,", каза Гьоков.

"Най-добрият начин е всяко българско дете да получи тези 50 лева. Моето желание е всяко дете да получи тези пари, защото инфлационният натиск е върху всички – върху бедни и богати", каза още Гьоков за една от обсъжданите мерки.

Относно минималната работна заплата министърът отбеляза, че все още не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.

По темата с нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър каза, че "също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните", но "когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите".

Според него е важно, че ще има отстъпка при зареждането на гориво от физически лица на бензиностанциите. Георги Гьоков очерта като дискусионно и това дали през този механизъм за отстъпки в цената на горивата до 50 литра се подпомагат "всички на калпак".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още