Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преките инвестиции в България намаляват наполовина от началото на годината

Инвеститорите се насочват към дълговите инструменти, а средствата за покупка на имот от чужденци намаляват съществено

Преките инвестиции в България намаляват наполовина от началото на годината

Снимка: Pixabay

От началото на годината преките инвестиции в България се свиват значително, показват данните на Българската народна банка (БНБ). От публикуваната на сайта на институцията статистика е видно, че за първите осем месеца на годината в страната са влезли 516,4 млн. евро под формата на инвестиции.

За сравнение, за същия период на миналата година размерът им е бил 1,12 млрд. евро, или спад от над 54 на сто.

Данните само за август показват, че инвестициите в страната са почти 72 млн. евро, спрямо 158 млн. евро през август 2016 година.

Още по темата

От статистиката на БНБ е видно, че основната част на инвестициите в страната през тази година е в дългови инструменти – 505 млн. евро. Компаниите изнасят печалбата си, показват още отчетите – реинвестирането на печалбата е с обратен знак и в размер на 10,5 млн. евро.

През 2016 година инвестициите в дългови инструменти възлизаха на 304 млн. евро, а водещи бяха средствата, насочени към придобиване на дялов капитал – общо 562 млн. евро.

От данните на БНБ е виден още и срив на инвестициите в недвижими имоти от началото на годината. Те са едва 7 млн. евро, спрямо 57,6 млн. евро година по-рано.

Основните чужди инвеститори на имотния пазар у нас са руснаците (3,3 млн. евро), следвани от украинците (0,8 млн. евро) и граждани на Казахстан (0,5 млн. евро).

Предварителните данни на БНБ показват още и увеличение на българските инвестиции в чужбина в периода януари – август – със 116 млн. евро, спрямо ръст от 162,7 млн. евро година по-рано.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (5)

1
 
8
 
5
преди 8 месеца
Бизнеса е поставен на колене и затова няма инвестиции. Инвестира се с цел получаване на печалба, а тук непрекъснато се плюе по бизнеса и резултата е налице. Да не се бърка бизнес и олигархия те нямат нищо общо.
2
 
15
 
4
преди 8 месеца
2021 всичко свършва... котаго свършат евросубсидиите.
2
 
19
 
3
преди 8 месеца
Че кой ще дойде да инвестира при нас, докато Тиквоня и ортаците му са на власт?
Риторичен въпрос...
2
 
16
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Благодарение на ГЕРБ и Бойко Тиквата и с това правителство няма как да привличаме инвестиции и инвеститори. Само Тиквоня вижда чужди инвестиции в "кочинката" му България. Статистиката казва "Инвестиции няма а Тиквата по телевизията казва, че има." на кой да вярваш? А още по-лошото е, че и на БНБ не можеш да вярваш.
1
 
11
 
1
преди 8 месеца
Докато Българският бизнесмен се надява само на банково финансиране и безвъзмездни Европейски субсидии за проекти, а не на ФИНАНСИРАНЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАПИТАЛИ ЗА БИЗНЕСА ЧРЕЗ ПРЕКИ ИНВЕСТИЦИИ С ДЯЛОВО УЧАСТИЕ, засега ще е така. Светът се променя изключително бързо и геополитическите особености влияят непоправимо на бизнеса не само в България, а и по целия свят. Тези сериозни обстоятелства не трябва да се пренебрегват от нито един бизнес и неговите Лидери и само най-решителните и гъвкави предприемачи, които партнират с по-големите „играчи” в своя сектор ще оцелеят. Те не трябва да се уповават единствено и само на собствените си познания и опит. Те ще трябва да „загърбят” егото си, да разширят кръгозора си и да партнират не само с клона на местната банка и безкрайно да кандидатстват и се надяват на Европейски проекти, а да отворят съзнанието и бизнеса за нови идеи, нови Партньори / Инвеститори. Докато Българският предприемач СЕ СТРАХУВА ДА ГЛАСУВА ДОВЕРИЕ НА ВЪНШНИ ЕКСПЕРТИ, ще е така.

Още от Икономика и политика
Мария Габриел: От нас зависи председателството на ЕС да се превърне в капитал