Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прекупвачи на зеленчуци недоволстват срещу нова наредба на БАБХ

Търговците трябва да плащат по 420 лв. за изследване за пестициди за всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни

Прекупвачи на зеленчуци недоволстват срещу нова наредба на БАБХ

Снимка: Pixabay

Прекупвачи на зеленчуци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според хората от бранша новата разпоредба задължава търговците на зеленчуци да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекалено скъпо и се бави доста, казват протестиращите пред bTV и допълват, че промяната ги „обрича на фалит“. 

Още по темата

Според протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич по 420 лева трябва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив. Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се разваля, допълва той. Търговците недоволстват, тъй като не са им били признати и европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени оттам. Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида.

Според Калина Милушева от БАБХ таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба. По думите ѝ няма проблем да се признават сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, ако те са издадени от сертифицирани европейски лаборатории. Тя обясни още, че целта на новата наредба е на българите да имат достъп до  пресни и качествени продукти. Протестиращите търговци и производители са категорични, че нямат нищо против тестовете на плодовете и зеленчуците им за пестициди, но искат това да става на разумна цена и да се извършва в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева