IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът издаде укази за служебното правителство, НС и изборите

Днес е последният работен ден на 46-ото Народно събрание

14:41 | 15.09.21 г.
<p>
	Днес се проведеа последното заседание на 46-то Народно събрание. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Днес се проведеа последното заседание на 46-то Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, за разпускане на 46-ото Народно събрание и за насрочване на парламентарни избори. Служебното правителство ще встъпи в длъжност на 16 септември. На същата дата се разпуска парламентът, а  новите предсрочни парламентарни избори са насрочени за 14 ноември 2021  г., съобщават от пресслужбата на президента.

Председателят на парламента Ива Митева също уведоми депутатите, че вчера - на 14 септември, е постъпил президентският указ за разпускане на 46-ото Народно събрание.

"Президентският указ за разпускане на 46-ото Народно събрание е постъпил в парламента. Указът е издаден на 14 септември, парламентът се разпуска от 16 септември", съобщи председателят на парламента Ива Митева.

Така, днес (15 септември) се оказа и последният работен ден за 46-ия парламент, предава Dnes.bg. 

Подробности около състава на  новото служебно правителство засега няма, но Румен Радев обяви, че е готов с неговия състав. Държавният глава отказа да коментира имената на евентуалните министри.

Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе в 9 часа на 16 септември, четвъртък, в сградата на Президентството.

По-рано днес служебният премиер Стефан Янев коментира, че очаква да запази поста си. 

В последния си работен ден партиите в 46-ото Народно събрание прочетоха декларации за дейността му.

"Големият грях на 46-ото НС е, че не се намери разум за промяна. 46-ото НС е урок, дано да сме добри ученици и да сме го научили. Днес става въпрос за България", изчете лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова декларацията на партията.

"Има сериозни причини да стигнем дотук. 46-ото НС започна по грешен начин. Началото беше сбъркано, защото сложихме разделителни линии - партии на статуквото и нови без да отчитате, че това да си в парламента не значи, че си част от модела на ГЕРБ. Ние бяхме в НС и се борихме. Ако следваме вашата логика - вие вече два парламента участвате, значи вече сте статукво. Липсваше разум да се състави мнозинство“, посочи тя.

„Липсата на разум е втората причина да се стигне дотук. Стигна се спечелилата партия да се обявява за опозиция - на кого - на себе си. Интересите на Аз-а взеха връх над интересите на държавата. Стигна се до лични обиди с оценки за флората и фауната. Ние не влязохме в скрити разговори. Бяхме разумни с цел да се направи трайно мнозинство за промяна.

Промяната е тук. Направихме актуализация на бюджета. Всички партии си приписват кой какво е предложил. Важното е, че го направихме. Важното е, че парите от актуализацията не се раздаваха от джипове, а това стана тук. Ние не вникнахме обаче в същността на проблема, просто закърпихме положението за три месеца. И занапред ще правим това - решения, които носят стабилност за България. Пожелавам ви смислена кампания!", заяви Нинова.

С остра декларация към президента Румен Радев излезе ДПС.

"В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите от най-високо ниво президент и парламент. Президентът си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачерква законността. Няма такъм прецедент в най-новата ни история", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него всички институции през годините внимателно са пазили респекта пред основния закон, разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото те правят държавата стабилна в основата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още