IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Румен Радев ще инициира обществен дебат за промени в Конституцията

12:37 | 26.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На срещата с него обаче президентът е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. В своето изявление президентът обяви, че инициира широк обществен дебат за промени в Конституцията.

“В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал“, каза президентът. 

Той посочи още, че ясно е  изразил своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. „Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ“, каза Румен Радев.

Според него изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Той подчерта, че има предвид не селективно посочвани, а всички виновни. „От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост“, каза Радев.  
 
В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции, посочи държавният глава.
Той припомни, че промени в системата няма от почти 30 г. Радев е категоричен, че от ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.
 
Според него България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност и когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Antikvar
преди 4 години
Президента олекна много, като допусна психитата от ДБ да го набъркат в интригите си. З
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още