IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При изгубени или откраднати документи за самоличност нови ще се вадят и с акт за раждане

Нови шофьорски книжки също ще се издават по ускорена процедура, няма да се иска документ за образование при подмяна на чуждестранна книжка с българска

13:19 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Любка Иванова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Любка Иванова

При загубени или откраднати документи за самоличност нови ще могат да се извадят с предоставяне на акт за раждане.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи, публикувани за обсъждане в портала за обществени консултации. Срокът за изпращане на становища е 24 февруари 2022 г.

С промените се предвижда да отпадне задължението на гражданите да подават заявления за издаване на нова шофьорска книжка при промяна на адреса в рамките на същата административна област. Смяната на шофьорска книжка ще остане при промяна на адрес в населено място в друга област.

Въвежда се и ускорена услуга за издаване на нови шофьорски книжки, за преиздаване на шофьорски книжки при придобиване на нова категория за правоспособност, както и при възстановяване на правоспособност. Досега в ускорен срок се издаваха свидетелства за правоуправление при изтекъл срок на валидност или на данни на водача (например промяна в имената или транслитерацията).

Предвижда се също така до създаването на техническите и организационни условия за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години да се издават паспорти със срок на валидност 5 години. Това ще се случи с приключването на обществената поръчка „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019 г.“.

Поръчката е за новата технология за производство на паспортите, по която се чака да се произнесе Съдът на ЕС, след като от Върховният административен съд отправи преюдициално запитване във връзка с обжалване на процедурата.

Първоначално Законът за българските документи за самоличност предвиждаше издаването на 10-годишни паспорти да започне на 1 януари 2021 г. Затова, след предложение на МВР, срокът беше отложен за 2 август, но поръчката така и не беше приключена.

С промените в закона се дава възможност при определени условия да се издава временна карта за самоличност при отнети документи за самоличност заради досъдебно производство по обвинения в тежко умишлено престъпление.

Отпада и изискването за представяне на копие на документ за завършено образование при подаване на заявление за подмяна на чуждестранни свидетелства за управление на моторни превозни средства с български. Според вносителите това представлява признаване на вече придобита правоспособност за управление на моторно превозно средство, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначално издаване на  документ за правоуправление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още