Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от нощувки в хотели са продължили да растат и през ноември

Постъпленията са нараснали с над 60% на годишна база, броят на нощувките също расте

Приходите от нощувки в хотели са продължили да растат и през ноември

Снимка/ Michael Ciaglo /Bloomberg

Ноември е бил успешен за българските хотелиери и за туристическия бизнес като цяло, що се отнася до приходите от нощувки и брой пренощували лица.Собствениците на места за настаняване в страната регистрират задоволителни показатели в рамките на продължващи пандемични ограничения, затвърждавайки тенденцията за освобождаване от хватката на пандемията. Това става ясно от последното анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната. 

Приходите от нощувки през ноември 2021 г. са нараснали с 61% в сравнение с ноември 2020 г. допочти 26 млн. лева. Ръстът на постъпленията е и от чужденци (61%), и от българи (60%).

Още по темата

Броят на нощувките също е нараснал съществено. Общият им брой е 431 хил., или с над 38% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Регистрирано е увеличение както при чуждите граждани - с близо 50%, така и при българските  - с 34%. Българските граждани са реализирали 312 хил. нощувки, а чуждите - 118 хиляди.

През ноември 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 70% от общия брой нощувки на чужди граждани и 36% - на българи. 

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през есенния месец в края на миналата година се увеличава с 47%на годишна база и достига 203 хил. При чужденците ръстът е с над 83 на сто, а при българите - с 38 на сто. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през ноември 2021 г., са 155 хил. , а чуждите граждани са 48 хиляди.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември 2021 г. е 15%, като се увеличава с 4 процентни пункта в сравнение с ноември 2020 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 15%, и с 1 и 2 звезди – 12 на сто.

През ноември 2021 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната са функционирали 1 569 обекта с над 10 легла. В сравнение с ноември 2020 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4%, а броят на леглата в тях - с 2,4%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
сега на вас ли да вярвам или на Ковид Варварина, който каза че всичките сте пред фалит?

Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра