IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници се борят за сертифицирането на първото у нас биосело

От фондацията за околна среда и земеделие искат сертификат за всеки двор и за местния преработвателен цех

14:35 | 11.02.12 г.
Природозащитници се борят за сертифицирането на първото у нас биосело

Природозащитници започват кампания за сертифициране на село Любеново в община Никопол като първото у нас биосело. Това съобщи за БТА Албена Симеонова, председател на Фондацията за околна среда и земеделие.

Симеонова поясни, че ще поискат от съответните държавни органи да бъде сертифициран всеки частен двор в селището, както и малък преработвателен цех за биопродукти като сокове, лютеница и вино.

Симеонова от години отглежда със своя екип биолозе в землището на Любеново. При обработката му не се използват химически торове за подхранване на почвата, както и химически препарати против неприятели. Затова трудът на екипа, който работи в лозето, е много по-труден, твърди Симеонова.

“За лозето се грижим както съм се учила от дядо ми - със син камък, и затова в гроздето няма остатъчни химикали, категорична е тя.

Отскоро Симеонова произвежда и биовино. По думите й то ще бъде дегустирано на първия в страната "Био-Зарезан", който ще се състои на 14 февруари в селото със съдействието на Българската асоциация за биопроизводство.

”Празнуваме и поради факта, че за първи път биопроизводителите в България получиха първи сред всички останали селскостопански производители агроекологичните плащания и с това бяха подкрепени в тяхната мисия да дават екологично чиста продукция”, посочи Симеонова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още