IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници се обявиха против реконструкцията на лифт в Пирин

За сеч са маркирани близо 90 вековни дървета, твърдят от Коалиция "За да остане природа в България"

16:34 | 09.06.15 г. 3
Природозащитници се обявиха против реконструкцията на лифт в Пирин

Коалицията "За да остане природа в България" е внесла официално искане до прокуратурата да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин от офшорната фирма „Маренго трейдинг“, съобщи организацията.

В съобщението се казва, че проектът е бил спрян още през 2011 г. от първото правителство на Бойко Борисов.

„През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, с което офшорката получи безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов. Спешната реакция на институциите се налага поради факта, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент“, твърди организацията. 

Според природозащитниците заради строителството на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.

Коалицията е поискала от Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как компанията е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ при сервитут от 34 дка.

От справка в Търговския регистър става ясно, че регистрираната в София "Маренго Трейдинг" е притежание на "Маренго Трейдинг Лимитид" - регистрирана в Кипър компания. "Маренго Трейдинг" притежава близо половината от капитала на "Юлен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
deBill
преди 8 години
Интересно при нелегална мафиотска сеч ги няма никакви а за безогледно използване на орната земя сигурно не са и чували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Usercho
преди 8 години
Зелените рекетьори винаги са контра на всичко положително, което се прави, за да могат да си задоволят швейцарските интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
todor6104
преди 8 години
Когато искат да построят втора кабинка, "еколозите" казват - сменете старата с нова с по-голям капацитет. Когато искат да сменят стария лифт с по-нов и с по-голям капацитет пак са против. Важното е нищо да не се прави без да е даден "еко" рекета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още