IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектната компания за Набуко се разбърза с документите за строителството

"Набуко газ пайплайн България" е внесла доклада по екооценката в министерството на околната среда, което трябва да излезе със становище до края на месеца

10:46 | 06.11.12 г.
Проектната компания за Набуко се разбърза с документите за строителството

Проектната компания "Набуко газ пайплайн България", която беше създадена, за да реализира едноименния проект за газопровод, официално е предала за одобрение документацията, свързана с изграждането на тръбопровода.

В съобщение до медиите от компанията посочват, че още на 31 октомври са внесли в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доклада по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС).

На базата на този доклад ековедомството ще направи оценка на допустимостта на инвестиционното предложение, след което ще се проведат обществените обсъждания за реализацията на проекта.

Съгласно законодателството министерството на околната среда трябва да се произнесе с оценка по внесения доклад в 30-дневен срок.

По-рано тази година консорциумът „Набуко“ обяви приключването на процедурата по одобрение на екооценката на трасето на проектогазопровода на унгарска територия.

Припомняме, че в началото на октомври се състоя среща на енергийните министри на държавите, които участват в консорциума „Набуко“.

По време на срещата министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов са предложили газовата връзка между България и Турция също да влезе в „Набуко“ и да се финансира от парньорите в консорциума.

В случай, че партньорите не се ангажират с финансиране обаче, интерконекторът ще бъде построен за аварийни нужди с около 100 млн. лева, които ще бъдат осигурени от „Булгартрансгаз“.

Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи, че строителството на „Набуко“ се очаква да започне в началото на януари, като ще върви паралелно с изграждането на „Южен поток“.

Споразумението между България и Русия за строителството на „Южен поток“ трябва да бъде подписано на 9 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още