IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кръстева: Надеждите за съставяне на кабинет сега са много по-големи

Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона, посочи политологът, преподавател в НБУ

18:39 | 21.07.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в Нов български университет.

„Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъчена от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта“, коментира тя. „Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице“, коментира Кръстева.

Според нея 46-то Народно събрание е исторически нов парламент. „112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната“, посочи политологът.

Тя обаче напомни, че от предизборните обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки. Първата е да се конституира парламентът, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност.

Проф. Кръстева е категорична, че кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група, като очакванията са предложението да влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена политическа подкрепа.

„Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори“, направи анализ на променената политическа ситуация от страна на „Има такъв народ“ политологът.

Кръстева прогнозира, че в бъдеще вероятно ще „има неизбежни търкания“. Но тя е на мнение, че вече са очертани посоките.

„Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона, а по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия“, посочи Анна Кръстева.

По думите й пред съдебната реформа има сериозни предизвикателства.

„Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно отпреди това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през миналото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор“, отбеляза политологът.

Проф. Кръстева коментира и най-важните задачи за 46-ото Народно събрание, сред които с приоритет трябва да е Националният план за възстановяване и устойчивост.

„В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили плана, работен от ГЕРБ, след това допълван от служебното правителство", отбеляза тя и подчерта, че в него са няколко новите акценти – върху иновации, образование и стимулиране на бизнеса. „Те са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус“, допълни политологът.

Проф. Кръстева смята, че парламентът трябва да насрочи дата за президентски избори и това да стане преди 24 август.  Тя се надява депутатите да работят в интерес на хората, а не за политиците. Затова не е съгласна те „веднага да забият нос в Изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори“.

„Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати“, самата работа върху Изборния кодекс да не е от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че Кодексът да се оставя накрая“, обясни още политологът.

Анна Кръстева напомни, че на парламентарните избори българите категорично гласуваха за промяна. „Единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната – пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред", е определението на политолога за ситуацията в управлението на страната.

Какви са политическите приоритети и обществените очаквания? Защо не се изключват нови избори? Ще стане ли приоритет здравната ситуация с повишението на заразените случаи от коронавирус?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Анке, не губиш време и правиш сериозни опити да обърнеш палачинката. Браво на тебе. Винаги досега го правиш. С виевати фрази и някакви си разсъждения. "По думите й пред съдебната реформа има сериозни предизвикателства". Е какви са ТЕЗ предизвикателства, мъри? Точната дума е ДРУГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още