IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Петко Салчев: Не се налага актуализация на бюджета на НЗОК за тази година

Здравната каса заплаща около 2500 PCR теста на ден, 4,453 млн. лв. за лечение COVID-19 са изплатени до този момент

11:09 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В момента не се налага актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година. Това заяви управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев по БНТ.

„Проведохме с министъра на здравеопазването разговор за договори с медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, които да могат да създадат собствени практики. Подготвихме предложение до министъра  и сега договаряме как да бъде вкарано, за да промени Наредбата на основния пакет. На тази база ще остойностим и ще кажем как може да се плаща за следващ период това, което сестрите могат да предложат на пациентите извън това, когато са в отношения с болничните лечебни заведения„, информира той и посочи, че има места, в които те могат да помогнат на здравната система. „Тръгнахме към тази идея и бавно и спокойно с министерството трябва да я реализираме“, допълни Салчев.

Управителят на Здравната каса съобщи, че следващата седмица предстои среща с Министерството на финансите, за да се обсъдят параметрите за плащане на лечебните и здравните заведения, както и как да са осигурени българските граждани.

„Нашата договорка е да не са по-ниски от тези за тази година. В момента не се налага актуализация. Имаме нормално постъпление на приходите, а разходите се движат в разходните норми с изключение на някои девиации в месеците, свързани с лекарствата, но мисля, че и там ще бъдат решени проблемите“, коментира проф. Салчев.

Управителят на НЗОК увери, че финансирането, което има в Здравната каса, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно.

„Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили", отбеляза той.

По думите му досега няма оплакване за неизплащане навреме на парите за дейност, като решения за доплащане и контролът от страна на НЗОК се извършва периодично всеки месец.

„Изискването е организацията на директора на лечебното заведение да бъде така създадена, че да има договор с лаборатория, която изследва за COVID-19 и да се организира редът и начинът за изпращане на пациенти със съмнения за COVID-19", допълни той как се процедира по време на пандемията от коронавирус.

С подписания анекс към Националния рамков договор са се вдигнали с 10% всички клинични пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като са добавени по 20 лв. на пътека. Очакванията на проф. Салчев са това да не бъде последния анекс към НРД за годината, а да се добавят още.

„Последните преговори бяха тежки“, призна Салчев. На въпрос за заплащането на медицинските сестри управителят на НЗОК заяви, че Касата не разполага с правомощия да определя равнището на техните заплати и макар и да е говорено, това зависи от решенията за разпределяне на финансирането от страна на директорите на болниците.

Управителят на Здравната каса изчисли, че себестойността на един пациент с COVID-19 при престой средно около 10 работни дни в болница е 1200 лева. Той уточни, че това е причината да се вдигне и цената на пътеката на 1200 лева.
4,453 млн. лв. за лечение COVID-19 е изплатила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до този момент. PCR тестовете, които Касата заплаща на ден са средно 2500,60 лв. е фиксираната реимбурсираност на плащането.

Проф. Петко Салчев не обясни кой заплаща останалите до около 6000 теста дневно.

Той заяви, че болниците вече са възстановили нормалната си работа, като за последния месец намалението на обема дейност е около 2,63%. В извънболничната помощ намалението остава по-голямо - около 4% по-нисък обем дейности, а в денталната помощ остава 30%.

На въпрос за неизплатените пари на болници за извършена дейност Петко Салчев отклони въпроса с твърдението: Няма надлимитна дейност по закон. Няма такова нещо".

Според Петко Салчев здравната вноска не трябва да се пипа в момента особено на фона на очакване икономическа криза, която ще продължи и ще удари по джоба на гражданите. Здравната каса се подготвя за конкурентна среда.

Идеята за демонополизиране на сектора не е изоставена, а Петко Салчев заяви: "Подготвяме се и се надяваме да бъдем най-добрите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още