Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производствената инфлация се забавя през ноември до 7-месечно дъно

Спадът на цените в добивната промишленост спрямо година по-рано е с 3,6%, отчита НСИ

Производствената инфлация се забавя през ноември до 7-месечно дъно

Снимка: Pixabay

Производствените цени нарастват през ноември 2018 г. с 3,4% спрямо същия период на 2017 г., облекчавайки ръста от 4,4 на сто през предишния месец. Това е най-ниската производствена инфлация от април, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

Ръстът на цените през ноември се дължи основно на повишените цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6,8%, и в преработващата промишленост - с 2,7 на сто.

Още по темата

В добивната промишленост спрямо година по-рано е отчетено намаление - с 3,6%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,5%, производството на химични продукти - с 4,1%, и на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4%. По-ниски цени са регистрирани при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%. 

На месечна база през ноември цените на производител се понижават с 0,3 на сто. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0,8%, а покачване се наблюдава в добивната промишленост - с 1,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на мебели и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0,7%. Повишение е отбелязано при производството на химични продукти - с 1,2%, и при производството на лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2018 г. остава непроменен спрямо предходния месец. Покачване на цените е отбелязано в добивната промишленост - с 1,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%, а в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0,2%.

В преработващата промишленост по-ниски цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на мебели - с 1.2%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.5%. Цените се покачват при производството на химични продукти - с 2.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2018 г. нараства с 3,5% в сравнение със същия месец на 2017 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, и в преработващата промишленост - с 3%. В добивната промишленост се наблюдава намаление - с 3,7%.

През ноември 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2017 г. са отчетени при производството на химични продукти - с 6,7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4,4%. Понижение на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 2.8%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2018 г. намалява с 0,9% в сравнение с предходния месец и нараства с 3,4% в сравнение със същия месец на 2017 година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Седмичен баланс на управление "Емисионно" към 23.11.2018 показва, , че банкнотите и монети в обращение към тази дата са 16, 661 милиарда лева!!!!

Към 21.12.2018 год. Банкнотите и монетите в обращение са 17, 461 милиарда лева !!!

ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ПАРИЧНАТА МАСА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА с 800 милиона нови току що извадени от печатницата левове!!

САМО ЗА МЕСЕЦ ПАРИЧНАТА МАСА се е увеличила с цели 5 % !!!!!!!!!!!!

Не знам каква е инфлацията , но печатнницата на банкноти е включена и работи здраво, а бат ви БОЙКО е като ДЯДО КОЛЕДА - разпределя порциите и раздава на всекиму дължимото.

съседките ни ТУРЦИЯ , СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯ ще ни спасяват от галопиращите у нас цени на стоки от първа необходимост.

Ще ни спасяват , но докога?

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце