Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на спад и през септември

Общият индекс на цените на производител намали стойността си за една година с 3,1%, но нараства с 0,6% на месечна база, отчете НСИ

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на спад и през септември

Снимка: Pixabay

Производствените цени в България продължиха тенденцията на спад през септември на годишна база. Общият индекс на цените на производител през миналия месец се понижава с 3,1% в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Намалението на цените се дължи предимно на спада при производството в преработващата промишленост - с 3,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%. Годишен ръст от 9,1% на цените обаче има при добивната промишленост.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,8%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,8%.

Съществено повишение  на цените се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 2,6%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 2,3%.
                   

                                Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                                                            (2015 = 100)

Общият индекс на цените на производител през септември 2020 г. нараства с 0,6% на месечна база. Статистиката регистрира повишение в добивната промишленост - с 4,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

В НСИ изчисляват, че по-голямо увеличение на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 2,9%, производството на химични продукти - с 0,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производство, некласифицирано другаде - по 0,6%.

Месечно намаление на цените на производител има при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0,4%, както и при производството на напитки и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 0,3%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември се увеличава с 0,4% спрямо август. По-високи цени статистиката отчита в добивната промишленост - с 2,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1%, а в преработващата промишленост се наблюдава намаление - с 0,1%.

На месечна база по-ниски цени са отчетени при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1%, и производството, некласифицирано другаде - с 0,4%, а повишение се наблюдава при производството на основни метали - с 2,6%, и производството на химични продукти - с 1,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември намалява с 1,8% в сравнение преди година. Понижение на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%, и в преработващата промишленост - с 1,9%, а увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 3,7%.

През миналия месец по-ниски цени в преработващата промишленост на годишна база НСИ констатира при производството на химични продукти - с 1,9%, и при производството на облекло - с 1,7%.

По-значително нарастване на цените е отчетено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 4,6%, и при производството на хранителни продукти - с 3,4%.

                            Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                                                                         (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември се увеличава с 0,8% спрямо август, а в сравнение с преди година намалението е с 5%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?