IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е запорирала 14 млн. евро на търговци около "Джи Пи Груп"

Запорът е във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства

16:28 | 08.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До момента прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Агенция „Фокус“. Той взе участие в съвещание с полицията в Русе, която инспектира докъде е стигнала с разследването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

„Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод“, обясни Цацаров и добави, че по сигнала се работи изключително интензивно.

Той е категоричен, че действията на ДАНС продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел, които фигурират в сигнала.

„Фокус“ припомня, че на 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки. По повод публикация в сайта „Биволь“ – „Джи Пи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”.

Вследствие на това Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по случая. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още