Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата пита как се контролират бързите тестове за COVID-19

Актът е срещу недопускането на злоупотреби и продажбата на фалшиви тестове

Прокуратурата пита как се контролират бързите тестове за COVID-19

Опашки пред лаборатория за бързи тестове. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването за контрола на предлагането на т.нар. „бързи тестове“ за диагностициране на коронавирус.

ВАП изиска информацията по повод зачестилото предлагане на т.нар. „бързи тестове“ за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, съобщава се на сайта на държавното обвинение.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) има правомощия да осъществява контрол при използването на въпросните медицински изделия.

Действията на прокуратурата са във връзка с ангажиментите й по спазване на законността и защита на обществения интерес и са свързани с недопускането на възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19. 

Още по темата

Според законодателството право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. ИАЛ следва да извърши проверка - регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат т.нар. „бързи тестове“, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.

Главният прокурор вече възложи на ръководителите на Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите да предприемат спешни мерки срещу спекулата с цените на лекарствата.

Прокуратурата осъществява и проверки и в аптеките.

Припомняме, че именно така наречените „бързи тестове“ за диагностициране на коронавирус станаха повод за изостряне на тона между двата щаба, създадени от правителството в борбата с епидемията у нас – Националният оперативен щаб и медицинският експертен съвет. Към момента е решено, че населението у нас ще се изследва с три вида теста – генетичният и два бързи теста, но на следващ етап. Етапите и групите, които ще бъдат включени в скрининга, ще бъдат обявявани от Щаба на ген. Мутафчийски.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Осигуряват 50 млн. лева за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите