IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щабът предлага разширяване на кръга от тествани за короанвирус

В България ще се прилагат три теста за скрининг на населението. И трите са важни, каза ген. Мутафчийски

12:27 | 27.03.20 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има три основни начина за установяване на болни с коронавирус, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет. Той разясни стратегията на Щаба за установяването и проследяването на заразени с коронавирус оттук нататък.

За това, че предстои въвеждането на бързо тестуване, което ще допълни статистиката и така ще се открият случаи на хора, които вече са преболедували без да знаят, информира още тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.

Според СЗО единственият достоверен начин за усатновяване на заразата е с PCR тест, който е бавен, изисква апаратура и обучен персонал, но е най-надежден. Това у нас може да се прави при пълен капацитет на лабораториите до 1200 случая дневно, което значи, че ще са около 30 хиляди теста месечно или 30 хиляди лева на месец. В поръчката на ЕК за България за отделени 600 хиляди такива теста. 

Другият начин е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген. Пробата се взима по същия начин, но резултатът е за пет минути. Тези тестове ще дадат възможност да сне популяризират масово, така че могат да се правят до 20 хиляди дневно. Това означава за месец около 300 хиляди теста, или ще струва 10 милиона лева месечно.

Когато установим пика на епидемията, започваме с антитяло базираните тестове, тоест бързите. С тях може да се разбере колко са заболели и придобили имунитет. Това ще се парви до 40 хиляди на ден, което струва 10 милиона лева на месец.

И трите теста са важни, каза проф. Мутафчийски. Първият – защото е достоверен и дава безспорен резултат. Вторият тест открива новозаболели по-бързо. Тук групата може да се разшири и за хората, работещи в търговски вериги, аптеки, болници, полицаи, чиновници, транспорт, промишленост. Ще се правят в рискови групи за откриване на нови случаи.

Бързите тестове, третият вид, са важни след втората половина на епидемията, защото реално ще покажат колко хора са придобили имунитет и ще можем да оформим кохорти от здрави лица, които могат спокойно да работят. Така ще получим основа за съживяване на обществения живот и икономиката. Ще струва 20 милиона лева месечно.

Продължаваме да работим, за да гарантираме настоящите ограничителни мерки. Имаме 24 хиляди карантинирани жители – в София и големите областни градове. Контролните пунктове на вохдовете и изходите на градовете затрудняват много гражданите, но те от вчера бяха облекчени, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края, каза той и призова за разбиране. Той призова тези, които нямат належаща нужда, да не пътуват.

Готовността за масово тестване ще е сигурно през април-май, след 6, 7 или 8 седмици", или когато кажат лекарите, заяви Бойко Борисов.

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина, каза още премиерът.

Не е ясно кога ще приключи извънредното положение, няма кой да направи такава прогноза, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журнаилстически въпрос. Той отбеляза, че по време на видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък вечерта и в другите страни се говори за удължаване на извънредните мерки.

Държавата ще се опита да закупи още 500 000 теста допълнително към тези, които ще бъдат закупени от ЕК – поръчани са 1 милион теста за България. От тях 600 000 са така наречените PCR тестове, а 400 000 – бързи.

Сделките за закупуването на тестовете ще бъде извършено без посредници с държавно споразумение между нашата страна и производителя. От кои държави ще бъдат закупени, ще кажат лекарите, обяви Борисов. А що се отнася до частни болници, които искат да закупуват тестове, никой няма да им пречи.

Премиерът обобщи решенията, които са взели европейските лидери по време на видеоконференцията в четвъртък вечер. 

ЕС ще предприеме твърди мерки срещу дезинформацията относно COVID-19 "с прозрачна и своевременна комуникация". Правителствените ръководителите са призовали ЕК да ускори действията си по осигуряването на неотложно медицинско оборудване в целия Европейски съюз, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с индустрията ЕК ще направи преглед на запасите и вноса и ще направи всичко възможно за подобряване на положението. Комисията ще работи активно по съвместните обществени поръчки за набавяне на личните предпазни средства, апарати за респирация и консумативи за тестове. Лидерите на държавите членки са отправили искане за ускоряване на процедурите в това отношение. ЕС ще обедини и усилията си в научните изследвания, които ще подпомогнат да се пребори заразата. Вече са мобилизирани 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. По думите на Борисов т. 13 от заключенията не е добра за България, тъй като предвижда усилията на Европейската централна банка да се концентрират върху страните от еврозоната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 4 години
да е, тука уж дет се "заразяват х500 човека на минута" не тестват никой само пращат писма на некой над 60 да си седи дома да не земе умре иначе нищо повече, не знам кви са тия толко тестове у нас генетичен матриял ли са им поръчали от Метрополията да прибират де да ги знам. После кат "заразените англичани от Банско". Заразени сте, а тъй ли я ни дайте резултатите, Ае са не мое тва онова, Я да се оплачеме у посолството в София и аре подписвайте тука едни документи че не е имало такива тестове и прочеее .....Та така с тия ми ти "зарази" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
ае то и за пееераси кат тебе важи сщото ама оше си тука с простотиите ти и как се виде ош от 2014та не ви се получава и не и не, колко и да се сополивите тука даже съвсем наопаки става .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Подкрепям намерението ти, а в случай, че и форума решиш да напуснеш, с колегите дори ще съберем пари за да ти купим прощален подарък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Е то един тест 200 евракис.Кой го произвежда, как целият свят едновременно се сдоби с тоя хай-тек,колко изобщо е точен бързият тест?Н'еа значак, 200 ойро умножено по много = прави много-много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
питай дядя вова , ще ти обясни как ни ръсят с кемрейлс . да не мислиш че от хубаво носи каскет подплатен с алуминиево фолио ... а сега ще тестват как ни се е отразило и дали да увеличат дозата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
аз май повече нема се върнем в тая страна тия праат неква мизерия с хората ... щом толко настойчиво "ги тестват". У другите западни страни дет е уж пламналата зараза не тестват никой, може да се излиза не е пандиз като в Колонията .... ше си поръчам по Консулството докиментити и май тва ше е *** съм ги ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още