IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанова: Здравната криза не може вече да се управлява по метода проба - грешка

Хаосът не е случаен, нарочно се поддържа извънредно положение, за да няма търгове по обществени поръчки, каза бившият евродепутат

18:33 | 23.04.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Здравната криза в страната трябва да се управлява по-ефективно и по-предвидимо, а не на принципа проба-грешка, както досега. Това заяви по БНР д-р Антония Първанова, бивш евродепутат. 

"Може да се създаде консултативен съвет към министъра на здравеопазването от специалисти имунолози, вирусолози, епидемиолози. Трябва да се прекрати с плашенето", каза тя.

И посочи, че не е проблем, че точно този оперативен щаб няма да го има. „Видя се, че той не разполага с професионален капацитет. Националният оперативен щаб досега управляваше кризата по метода на пробата и грешката, хирурзите в него се научиха на вирусология и епидемиология за една година, но недостатъчно". 

Д-р Първанова подчерта, че трябва да се създаде стройна организация, която да включва хората, които действително са на първа линия - общопрактикуващите лекари. 

"Планът за ваксинация беше нарушаван и доведе до хаос с непрекъснатите байпасове на зелените коридори". Освен това не най-нуждаещите се бяха ваксинирани първи.

Тя припомни, че в България има Закон за действия при бедствия и аварии, който можеше да бъде допълнен, за да се реагира и при епидемии, като координацията трябва да се извършва от здравното министерство. В този закон всичко е предвидено на областно ниво, кметове, бизнес, юридически и физически лица, посочи тя. И допълни, че включително е разписано как да действа Спешна помощ и болниците.

По думите на Първанова проблемът с пандемията у нас е много политизиран.

„Хаосът не е случаен, нарочно се поддържа тази готовност и състоянието на извънредно положение, за да няма търгове по обществените поръчки и да се пазарува без търг.

Тя поясни, че във времето на извънредна епидемична обстановка са се купували различни консумативи – маски, дезинфектанти и пр., които са на по-високи цени от други оферти или са се продавали на по-високи цени от тези, на които са купени.

Антония Първанова не се съгласи, че са пълни болниците и изказа мнение, че независимо от взетите мерки, когато премине пролетният сезон на инфекциите, заболеваемостта ще намалее, както се случи и миналата година. По думите й намаляването на заболеваемостта не се дължи на някакви специфични действия или на ваксинацията.

Трябва да се направи обследване за причините за високата смъртност от коронавирус у нас, каза още тя. Дали обявената смъртност се дължи само на коронавируса и какъв е делът на починалите с хронични заболявания и с коронавирус. По този въпрос има проблем и той трябва да бъде обследван, каза тя. Иначе трябва да потърсим помощ от Световната здравна организация, уточни Първанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Това ботоксно плашило да не се прави, че разбира от медицина! От заиграване с фармацевтични фирми - да, но от медицина - категорично не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
Иначе трябва да потърсим помощ от Световната здравна организация, уточни Първанова.Все едно да вземеш лисица да ти пази кокошките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
не че нещо , ама д-р първанова от 2001г ходи по парламенти , а не е действащ лекар ... :))) ... как реши , че хирургът не ставал за нищо , като човекът не е спирал да практикува и всичко , което е постигнал , е с неговият си труд , а не му е дадено по партийна линия ...п.с. да си актуализира снимката в профила на уикито и европарламента , че от 20 години не го е правила ... :))) ... не че се заяждам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още