Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работа от вкъщи - трябва ли работодателят да плаща интернета?

В условията на локдаун и извънредна епидемиологична обстановка действат допълнителни законови разпоредби, посочва д-р Тодор Капитанов

Работа от вкъщи - трябва ли работодателят да плаща интернета?

Снимка: Pixabay

Всички законови права, свързани със заплащане, работно време, почивки и отпуски, обезщетения, безопасни условия на труд, трябва да се прилагат по абсолютно същия начин, каквото е приложението им в нормална работна обстановка. Ангажиментите както на работника, така и на работодателя към спазването на правата и задълженията по закон и договор помежду им не трябва да се променят при работата в хоум офис. Това коментира д-р Тодор Капитанов – юрист по трудово право, експерт в КНСБ и основател на безплатната платформа за решаване на трудови казуси Mywork.bg.

Още по темата

България е в третата си поредна блокада поради епидемията от COVID-19 и на територията на цялата страна са в сила нови ограничителни мерки, като се затваря почти всичко – училища и детски градини, театри, заведения, молове, фитнеси.

Според българското законодателство разпоредбите на Кодекса на труда и другите нормативни актове, които уреждат трудовите правоотношения, важат на територията на цялата страна и обхващат всички работници, без значение дали те извършват дейности от постоянното си работно място, или го правят от разстояние (например режим на хоум офис).

„Работодателят е длъжен да осигури всичко, което е свързано с работната среда на служителя си, когато той работи дистанционно – техника, компютър и интернет, когато живее на такова място, че не разполага с тях“, казва д-р Тодор Капитанов.

В условията на блокада и извънредна епидемиологична обстановка обаче важат и действат допълнителни законови разпоредби за уреждане на трудовите права.

Платен отпуск

Когато поради обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от фирмата или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително и на този, който не е придобил 4 месеца трудов стаж.

Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка по искане на: бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро.

Майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му също може да поиска отпуск по свое желание. С тези права се ползва и работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане.

Кодексът на труда осигурява правото на отпуск на работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст; работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто; трудоустроен работник или служител; работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването.

Трудов стаж

До 90 работни дни неплатен отпуск ще се признава за трудов стаж и здравноосигурителните права ще са без прекъсване и през 2021 г. „Това дава възможност на хората да придобият и запазят осигурителни права  за пенсия, обезщетения за майчинство, безработица, болест за по-продължителен период от време“, посочи д-р Капитанов.

Той подчерта, че хората в неплатен отпуск няма да губят пенсионни права заради прекъсване на стажа. Работниците обаче трябва да платят здравни вноски от 26 лева на месец, за да не загубят здравноосигурителните си права докато са в неплатен отпуск.

Експертът по трудово право информира, че ще се преизчисляват по служебен ред личните трудови пенсии след 1 януари 2021 г. с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или след последното преизчисляване на пенсията. Служебното преизчисляване ще се извършва считано от 1 април 2020 г.

Решения на ТЕЛК

Д-р Капитанов напомня, че е удължен срокът на експертните решения на Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане с изтекъл срок продължават действието си по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка и три месеца след тяхната отмяна. ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
4
 
6
abdul до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
така е. интернета не става за дъвкане.
пица. пицата става. нека работодателя да покрива пицата.
0
 
6
 
5
преди 1 месец
Стига сте дъвкали глупости. Интернета за 20 лв, това ли е проблема ? А се взимат неколкохилядни заплати. Очевидно , че не може работодателя да плаща на всеки и интернет на 100 човека или на 200 или на 1000 души да плати. Очевидно, че това е една дъвка, а не реален проблем.
Реалния проблем е инфлацията, която ни чака, за това трябва да се говори.
0
 
2
 
4
khao до: V.At.
преди 1 месец
Няма профилна снимка
еее, само ти ли не се усети да ги изпишеш като целеви бонус тия разходи ? :):)
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Плащането на каквито и да е разходи в дома, според българското данъчно законодателство, са скрит доход и се облагат с данък. Освен ако има строго определен начин за доказване, че тези разходи са за производствени цели.
Първо данъчните, после работодателят.
Между другото, ако си спомняте, преди 5-6 години имаше такава кампания на данъчните за ползване на служебен компютър за лични цели. Много ЕТ бяха пропищяли. Та и сега се притеснявам за тези няколко лаптопа, които са взети от моите служители в хоум офис. Дали няма да дойдат данъчните и да ме питат за тях? Че не се и признава ДДС за тези разходи.
Що се отнася до Интернет - ами неограничен Интернет с телевизия на Виваком е около 20-тина лева. Абсолютно несъществен разход, ако не се брои данъчната ревизия :)))
1
 
5
 
2
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
трябва... даже трябва да ми плаща и за тоалетната хартия... обикноевнно тропах в офиса ! :D

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат