IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на делата за събиране на публични вземания

Преобладават дела за общински вземания и трудови спорове според частен съдебен изпълнител

17:25 | 20.06.16 г.
Расте броят на делата за събиране на публични вземания

Нараства броят на делата за събиране на публични вземания на държавата. Това каза частният съдебен изпълнител от Русе Иван Хаджииванов пред БНР. По думите му през последните години все по-често към частните кантори се обръщат общини и държавни институции.

Съдебни изпълнители събират вземания на Висшия съдебен съвет, на МВР, на общини. Според Хаджииванов тенденцията ще продължи.

Частният съдебен изпълнител посочи, че е огромен броят на делата за междуфирмена задлъжнялост, които са „бавни за изчистване“. Банковите дела са около 15-20 на сто, а всички други са социални дела, публични вземания на общини и на държавни институции. Голям е и броят на общинските вземания и трудови спорове – когато един работодател е осъден да плаща и не иска да плати заплатите на служители. 

Иван Хаджииванов коментира и порочна практика по сигнал на Камарата на гръцките частни съдебни изпълнители. Те информират, че гръцки длъжници търсят убежище в България с движимите си вещи. Това са хора с фалирал бизнес, които се регистрират у нас, за да се спасят от натрупаните си дългове, обясни той.

Много български длъжници има в Испания, Италия, Великобритания, каза още Хаджииванов. По думите му в много случаи взискателите се отказват, без да доведат процедурата докрай, а вземанията се събират много трудно.

Кантората на Хаджииванов през годините е събрала повече от 220 милиона лева, а средствата са вложени в реалната икономика на града. В момента в неговата кантора има около 30 хиляди дела, от които около половината са приключени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още