IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд продължават да растат и през второто тримесечие

Най-голямо повишение има при образованието и недвижимите имоти

12:35 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През второто тримесечие на 2019 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11% спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Увеличението в индустрията е с 9,8%, в услугите - с 11,1%, а в строителството - с 10,6%. Припомняме, че за първите три месеца от годината също имаше повишение.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2019 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Образование“ - със 17,9%, „Операции с недвижими имоти“ - с 16,3%, и „Други дейности“ - с 15%. 

На годишна база през второто тримесечие разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10,9%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11,6%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 17,4% за „Образование“ до 4,8% за „Професионални дейности и научни изследвания“, става ясно още от данните на НСИ. 

nsi nsi

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още