Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разширява се обхватът на субсидираните заради COVID-19 лечебни заведения

Причината е тенденцията за развитието на епидемичното разпространение на коронавирус в страната

Разширява се обхватът на субсидираните заради COVID-19 лечебни заведения

Снимка: Jonne Roriz / Bloomberg

Разширява се обхватът на субсидираните заради разпространението на коронавируса лечебни заведения. Определят се и лечебните заведения, които може да бъдат субсидирани от Министерство на здравеопазването за поддържане готовността на разкритите в тях клиники и отделния по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

Това се залага в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения. Проектът на документа е публикуван днес за обществено обсъждане.

Промените са насочени към държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ. Субсидия от Министерство на здравеопазването могат да получават и лечебни заведения извън тях, за да поддържат готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести.

Предложеното разширяване на кръга от дейности, които могат да бъдат субсидирани от бюджета на Министерството на здравеопазването е в резултат на тенденциите от развитието на епидемичното разпространение на Covid-19, регистрираните тенденции за увеличаване броя на заболелите, тежестта на протичане на заболяването, посочва се в мотивите. 

Още по темата

За периода 15.06. – 30.06.2020 г. – на 100 000 души население диагностицираните са били 23, за периода от 01.01. – 14.07.2020 г. на 100 000 души население диагностицираните с Covid-19 са били 37, а за периода 15. – 31.07.2020 г. на 100 000 души население диагностицираните са 58. Освен това с настъпването на есенно-зимния сезон и обичайното разпространение на въздушно-капковите инфекции в съчетание с инфекцията от Covid-19 ще се увеличи обръщаемостта на пациентите с усложнения и придружаващи заболявания към здравната система, допълват вносителите в мотивите.

Лечебни заведения, които трябва да поддържат готовност на клиниките/отделенията по инфекциозни болести в своята структура, за извършване на медицинска дейност при разпространение на заразна болест, са разположени на територията на цялата страна. Това са лечебни заведения, които са достъпни за гражданите, обхващат цялата страна и медицинските услуги в областта на диагностиката и лечението на инфекциозните болести традиционно се предоставят в тях. При утежнена епидемична обстановка, когато в страната е обябвено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразни болести, се включват със своите ресурси и останалите лечебни заведения, в които са разкрити клиники или отделения по инфекциозни болести.

По бюджета на Министерството на здравеопазването са осигурени допълнителни средства за субсидиране на държавни и общински лечебни заведения за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести за извършване на медицинска дейност при разпространение на заразна болест.

С проекта на наредба се разширява обхвата на лечебните заведения, субсидирани за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Това се налага от изменения Закон за лечебните заведения, който посочва, че комплексните онкологични центрове също могат да се субсидират за извършване на тази дейност.

Очакваните резултати от прилагането на наредбата са свързани с осигуряване на оптимален достъп на населението до специализирани структури за лечение на заразни болести, каквито са инфекциозните клиники и отделения, чрез осигуряване финансирането на тези дейности от бюджета на Министерство на здравеопазването.

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Портала за обществени консултации за обществено обсъждане в 14-дневен срок.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мартин Заимов: Неминуемо ни очаква сериозна криза