Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Реалните заплати са скочили с 35% по време на кризата, твърди БСК

За по-високи заплати липсва ръст в производителността на труда и заетостта, мотивират се работодатели

Реалните заплати са скочили с 35% по време на кризата (2008-2014 г.). Това посочват от Българската стопанска камара (БСК) по повод изявлението от тази сутрин на министъра на труда и социалната политика, че бизнесът разчита на ниското заплащане на труда и че дори когато е налице икономически растеж, работните заплати не се увеличават.

Въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения, коментира в телевизионно интервю вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

От Камарата обаче изтъкват, че проблем №1 за българската икономика остава необходимостта от увеличаване на производителността и заетостта и съответстващ на тях ръст на възнагражденията.

От организацията привеждат данни за ръста на номиналната, реалната, средната и минималната работна заплата, БВП, БДС и производителността на труда през периода 2001-2014 г. и 2008-2014 г. като уточняват, че независимо от положителните тенденции на пазара на труда от края на 2014 г., в средносрочна перспектива е необходим ръст на производителността и заетостта, което би довело и до съответстващ на тях ръст на заплатите.

По данни, цитирани от БСК, рязкото намаляване на заетостта и брутния вътрешен продукт след 2008 г. е съпроводено с номинално и реално увеличение на средната и минималната работна заплата, изпреварващо значително ръста на икономиката и производителността – с над 20-30% за посочените периоди.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: 155 млн. лв. струва отпаднето на тавана за всички пенсии