IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в МВР - възможна с компромиси и диалог

Основната съпротива срещу реформата идва от хората зад бюрата във вътрешното ведомство, твърди бившият председател на Комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов

10:45 | 05.02.16 г.
Реформата в МВР - възможна с компромиси и диалог

Нито един от симптомите за реформа в МВР не е налице, а именно парите, кадрите, които ще я правят и плана, по който ще е правят. Това заяви бившият председател на Комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Спасов основната съпротива срещу реформата идва от хората, които стоят на бюрата във вътрешното ведомство. "Те консумират 60% от бюджета работна заплата на МВР. Те са с най-високите рангове, с най-високите заплати. Те не излизат на улицата. Респективно те нямат интерес от каквато и да е реформа. Лошото е, че те са свързани със сегашните управляващи", поясни Спасов.

Пенсионирани полицаи-чантаджии взимат едновременно заплата и пенсия, каза Спасов. „Има много данни, че сегашното правителство и министър Бъчварова връщат пенсионирани полицаи-чантаджии, които взимат едновременно заплата и пенсия. Познавам лично такива хора", заяви Спасов.

В същото време полицаи за работа на терен не стигат, каза той. И разказа, че разследващите полицаи постоянно са „дърпани“ да ходят и на охранителни мероприятия, на границата, да опазват НС. Междувременно всеки от тях има по 30-40 дела на месец, по които трябва да извърши разследване. Ясно е, че това практически не може да се случи при този недоимък на време и на кадри, посочи Спасов. 

„Няма кой да я свърши, няма с какво да я свърши“ - така Спасов коментира дали реформата в МВР ще се случи.

Същевременно и синдикатите имат съмнение, че промените в МВР ще бъдат устойчиви, посочи граничният полицай Валентин Попов, който е и председател на един от големите полицейски синдикати у нас. Той отбеляза, че сега действащият закон за МВР е приет през юли 2014г., а това ще е седмата му поправка за година и половина.

"Бихме приели това като реформа, ако някой може да гарантира, че през следващите година или две той няма да се пипа. Това обаче е нещо, в което се съмняваме. Винаги сме предлагали и твърдели, че една реформа трябва да се подготви по-отдалеч и в по-дългосрочна перспектива, както и да се осигури максимална консенсусна подкрепа, така че да бъде устойчива. В случая имаме съмнение, че това ще стане", поясни той.

В този закон ще останат някои недоизяснени неща, смята Попов. Той има чувството, че законът отново се прави на парче, вместо да се изгради на базата на дългосрочна стратегия.

"Най-напред смятаме, че до момента не са достатъчно добре тези орязвания на социалния пакет. Поне в мотивите, които са приложени към законопроекта смятаме, че не е достатъчно добре обяснена необходимостта от тях. Това означава само едно - необходими са повече разговори", - добави той.

Попов заяви, че към момента са имали две срещи с експерти от МВР, на които синдикатите са били запознати с идеи на вътрешния министър Румяна Бъчварова. По думите му място за компромиси винаги има.

Въпреки че е рано синдикатите в МВР не изключват вариант за нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки за работещите в системата.

В публикувания нов проект за промени в Закона за МВР сепредвиждат промени в статута на служителите, заемащи административни длъжности, намаляване на платения годишен отпуск до 25 дни, както и на обезщетението при прекратяване на трудовите правоотношения.

Още новини гледайте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още