Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рекордният спад в пътуванията на българи се затвърждава през май

Посещенията на чужденци в България са с над 87% по-малко на годишна база, отчита НСИ

Рекордният спад в пътуванията на българи се затвърждава през май

Снимка: Getty

Очаквано сривът на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България продължава да е отчетлив през май в рамките на извънредното положение и последвалата извънредна епидемична обстановка в страната. Спадът е рекорден – с над 80 на сто и при българите, и при чужденците, дошли у нас, вижда се от данните на Националния статистически институт (НСИ). 

Още през март българските пътувания се свиха наполовина заради преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавируса.

Спадът се задълбочи през април.

През май пътуванията на българи в чужбина са 123.3 хил., или с 83,8% под регистрираните през май 2019 г. На месечна база статистиката регистрира известно раздвижване – българските пътувания в чужбина се увеличават с 63,8 на сто. 

Още по темата

Подобна е и тенденцията през май при посещенията на чужденци в България. Те са 120,4 хил., или с 87,3% по-малко на годишна база, но на месечна е регистриран ръст от 48,3 на сто.

Срив е регистриран през май при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 99,8%, „служебна“ - с 80,1%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - със 79,2%. Транзитните преминавания през страната са 52,8% (63,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през май, делът на гражданите от Европейския съюз е 41%, или с 91,7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват със 76,8%.

През май относителният дял на посещенията по цели е: с други цели – 68,4%, със служебна цел – 30,9%, и с цел почивка и екскурзия – 0,7 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията