Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пътуванията на българи в чужбина се сриват с 88% през април

Посещенията на чужденци в България са с 89% по-малко на годишна база, отчита НСИ

Пътуванията на българи в чужбина се сриват с 88% през април

Снимка: getty

Очаквано сривът на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България се задълбочава през април.

През март българските пътувания се свиха наполовина заради преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавируса.

Пътуванията на българи в чужбина през април 2020 г. са 75,3 хил., или с 87,9% под регистрираните през aприл 2019 година. За сравнение, пътуванията на български граждани в чужбина през март бяха 230,7 хил. В сравнение с предходния месец пътуванията на българи зад граница спадат с 67,4%, вижда се от данните на Националния статистически институт (НСИ). 

Още по темата

Сривът при пътуванията продължава и за посещенията на чужденци в България. Те са 81,2 хил. или с 88,9% по-малко в сравнение с април 2019 година. На месечна база спадът е със 74,1%.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 99,8%, „служебна“ - с 84,5%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 80,6%. Транзитните преминавания през страната са 62,9% (51,1 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през април 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 34,5%, или с 93,1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 81,5%.

През април относителният дял на посещенията по цели е: с други цели – 70,6%, със служебна цел – 28,7%, и с цел почивка и екскурзия – 0,7 на сто.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро