IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко поскъпнаха зеленчуците на едро в края на ноември

За сметка на това започва сезонът на цитрусите и цената им намалява, показват данните на комисията по стокови борси и тържища

18:07 | 03.12.12 г.
Рязко поскъпнаха зеленчуците на едро в края на ноември

Само за седмица (в периода 26 - 30 ноември) цените на зеленчуците скочиха рязко, показва анализ на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Зелените чушки са с 27,5% по-скъпи спрямо предходната седмица и търговията вече се извършва при цени от 1,02 лева за килограм на едро.

С почти 14% поскъпват и червените чушки, чиято цена е 1,15 лева за килограм. Краставиците са с 9,5% по-скъпи и цената им на едро е 2,07 лева. Картофите пък са около 5 на сто по-скъпи и се търгуват за 0,65 лева за килограм.

За сметка на това цената на зелето остава без промяна – 0,37 лева за килограм.

Цитрусовите плодове пък записват спад на цената си, в разгара на сезона си. Лимоните са с 4,1% по-евтини спрямо миналата седмица. Килограм лимони се продава за 1,87 лева на борсите. С почти 4% по-евтини са са и мандарините, като търговията се извършва при 1,46 лева за килограм.

Портокалите поевтиняват с 3 на сто до цена от 1,29 лева за килограм, сочат данните на ДКСБТ.

Почти без промяна остават цените на останалите наблюдавани хранителни продукти. Най-значително е поскъпването на маслото (пакет от 125 грама), чиято цена вече е 1,24 лева за брой, или с 2,5% по-скъпо от предходната седмица. С 2% пък е поевтинял оризът, като цената му по борсите вече е 1,84 лева за килограм.

Като цяло обаче през ноември няма сериозно изменение на индекса на тръжните цени, следен от държавната комисия. В началото на месеца стойността му беше 1,413 пункта, а в последната седмица от месеца достига 1,423 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още