IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители на деца с увреждания с пореден протест пред парламента

Протестиращите настояват за адекватни социални услуги за децата им

14:11 | 01.06.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Родители на деца с увреждания организират палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под наслов "Системата ни убива".

Протестиращите така напомнят на депутатите, че проблемите на децата с увреждания трябва да бъдат решени днес и сега, а не след пет, десет или 20 години, информира БНР.

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика трябва да представи концепция за Закон за социалните услуги.

"МТСП демонстрира една ангажираност, ние, майките, бяхме включени в работните групи, оценяваме го като стъпка напред, нашите искания се взеха под внимание. Факт е обаче, че всяко едно решение или обсъждане на проблемите бива спирано, бива протакано. Всичко това се случва с помощта на национално представените организации, които уж трябва да ни защитават, а реално ни се струва, че пречат", подчерта Ина Маринова.

Искаме спешно Закон за личната помощ, но сме склонни промени да бъдат направени и с включването на нова глава „Лична помощ“ в Закона за хората с увреждания, обобщи тя. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков дойде и разговаря с родителите на деца с увреждания, които са направили палатков лагер в градинката зад Народното събрание. 
Министърът посочи, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група.

Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него, каза той, цитиран от БТА.

Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър.

Родители на деца настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с национално представителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Министърът коментира, че не може да се игнорира участието на национално представителните организации. Това, което направихме, е да ви включим и вас и да ви равнопоставим, така че заедно да търсим решения, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още