Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 30% са скочили жалбите до омбудсмана в извънредното положение

Диана Ковачева е сезирала МВР заради нарушаване на основни конституционни права на хората

С 30% са скочили жалбите до омбудсмана в извънредното положение

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Серия от жалби по време на извънредното положение е приела омбудсманът Диана Ковачева. Хиляди са останали без работа, а новата система за събиране на глоби по границата накара общественият защитник да изпрати препоръка, в която се казва, че няма как заради задължения да бъде възпрепятствано пътуването на гражданите в чужбина.

"За двата месеца извънредно положение броят на жалбите до мен се увеличиха с около 30%, което е наистина е сериозен ръст. Най-много жалби получихме, свързани с потребителските права на хората и хора, които остават без работа и не могат да погасяват своите задължения", заяви Диана Ковачева за "България сутрин".

Тя сподели, че потребителските жалби, които са с най-голям ръст, са тези срещу топлофикациите в страната и решенията на КЕВР. "Там аз изпратих поне 4 препоръки в този период, явих се на поне 2 публични изслушвания и наистина бях сериозно ангажирана", каза още омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Ковачева е сезирала МВР заради нарушаване на основни конституционни права на хората, а именно правото на придвижване. Става въпрос за новата система на МВР, която събира неплатени фишове за глоби на границата.

"Важно е да се събират глобите, защото има важен превантивен ефект. Тези, които са нарушили правата на път, те нарушават правата на всички и застрашават живота на хората. Но от друга страна това, срещу което аз възразявам, е подходът, при който когато хората са изразили недвусмислено своето намерение да напуснат страната на самата граница да бъдат спирани, да не могат да продължат. По Конституция всеки има право по всяко време, когато реши, да напусне пределите на страната", категорична е Ковачева.

Омбудсманът допълни, че глобите трябва да бъдат събирани, но е смущаващ фактът, че около 100 млн. лв. не са събрани. 

Още по темата

"Това е задължение на НАП. Не е удачно подобни вземания да бъдат прехвърляни към частни съдебни изпълнители. Проблемът е, че не може упражняването на конституционни права, каквото е преминаването на границата и напускането на страната, да бъде обвързано с изпълнения на задължения", подчерта Диана Ковачева.

Тя припомни, че през 2011 година предишният омбудсман Константин Пенчев е сезирал Конституционния съд с подобен проблем. Тогава на гражданите е било предложено да не могат да напускат страната, ако не са платили своите данъци.

"Свободата на придвижваше и да напуснеш страната, освен че е конституционно право, е и право, защитено от правото на Европейския съюз. То не може да бъде ограничавано. Тези глоби трябва да бъдат събирани от НАП, трябва да бъдат събирани своевременно и не бива да се допуска, когато хората стигнат на границата, да бъдат изненадани за глоби, които не са били информирани", добави Ковачева.

Тя е възразила срещу ремонтите на топлофикациите, тъй като сроковете били много дълги.

"Ставаше въпрос за 60 дни, в които хората трябваше да останат без топла вода и то в доста квартали на София, включително в такива, в които има болници. Срокът на ремонтите беше намален. Наясно съм, че трябва да има баланс - нуждата от ремонт, за да не останат хората през зимата без топла вода и парно, и правото им на хигиена, която не могат да си осигурят. Но 60 дни е много дълъг срок да останеш без топла вода в ситуация на пандемия", каза още омбудсманът.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
"Стартъп визата" - бърза писта за предприемачите извън ЕС