IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия с интерес да инвестира в 5-звездни хотели в България

София и Рияд ще работят за инвестиции в различни сфери на икономиката

12:04 | 30.11.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Премиерът Бойко Борисов се включи в прословутия танц със саби арда при посещение на българската правителствена делегация в Националния музей в Рияд. Снимка: МС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов се включи в прословутия танц със саби арда при посещение на българската правителствена делегация в Националния музей в Рияд. Снимка: МС

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни.

Това стана ясно след срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд със Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата. 

Ангелкова е на посещение в кралството с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов и министри, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Договорено е двете държави да насърчават инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит по отношение на маркетингови проекти и реклама в туризма. На срещата е договорено също да бъдат организирани работни групи в областта на туризма.

София и Рияд ще работят за инвестиции на Саудитска Арабия в България, обявиха след срещата на външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал, каза Захариева. Тя уточни, че у нас ще дойде бизнес делегация, за да оцени възможностите за инвестиции. Тя е запознала колегата си Ал-Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България. 

“Виждам много възможности за инвестиции, особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”, заяви саудитският първи дипломат. За целта ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, с цел да инвестира средства от името на правителството на Кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции.

През юли 2014 г. Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на Фонда да финансира нови дружества извън Кралството, като очакванията са той да стане най-големият суверенен фонд в света с активи от 2 трилиона долара.

Кралство Саудитска Арабия е заинтересовано от засилване на търговския обмен с България, посочи заместник-министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси д-р Абед Ал-Саадун на среща с премиера Бойко Борисов. По неговите думи страната му има интерес от сътрудничество с българския бизнес в областта на индустрията, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани специалисти.

Премиерът Борисов потвърди наличието на възможности за обмен на експерти и обучение на енергийни специалисти, тъй като имаме добри традиции и програми за квалификация. Готови сме да работим за насърчаване сътрудничеството и обмена на информация по въпроси от взаимен интерес, каза той и изрази очакване български компании да се включат в изпълнението на проекти в Саудитска Арабия.

Министър-председателят посочи, че като важен транзитен център на енергийни потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа, България е заинтересована от засилване на диалога и сътрудничеството между страните-производители, транзитните страни и страните-потребителки на енергийни ресурси. Готови сме да активизираме сътрудничеството в областта на енергетиката, каза премиерът.

Борисов определи Саудитска Арабия като перспективен външноикономически партньор на нашата страна. 

Започваме съвместна работа в областта на въздушния и морския транспорт със Саудитска Арабия, каза министърът на транспорта Ивайло Московски след срещата си с министъра на транспорта на Саудитска Арабия Набил бин Мохамед Ал-Амуди. Това ще допринесе и за подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия, както и до увеличение на потока на пътници и товари.

Московски е представил възможностите за публично-частни партньорства в транспортната инфраструктура в България, както и концесионната програма на ведомството. Двамата обсъдиха и въпроса за обмяна на опит и добри практики в строителството на метро.

Министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли определиха като огромни възможностите за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между двете страни.

Подписано бе споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор. Документът създава възможности за изпълнение на съвместни проекти, обмяна на опит при използване на съвременни технологии в селското стопанство, животновъдството и рибарството. Той ще доведе до стимулиране на търговията със земеделски продукти чрез улесняване на достъпа до пазара на всяка от страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ЩеРа
преди 6 години
Бойко "Бащицата" на нацията докара Катарски Фонд в КТБ и тя фалира след няколко години, оставяйки доста затворени предприятия и безработни! Сега ни води едни от инвеститорите в Сирийската Война (с 500 000 убити)!Но на Саудитците им е много по-лесно и изгодно на голо поле (в пустинята) да си направят и хотел, и завод и градина с краставици и дори зимен курорт, вместо да влагат при нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Продаде ни ББащицата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
mrynmryn
преди 6 години
Покрай тия хотели ще има сигурно и някоя друга джамия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
На джамиите откога им викат 5 звездни хотели ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Тоя танц със саби най-добре илюстрира мюсюлманския нравствен хуманизъм, миролюбие и богато културно наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още