IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Щедрият вторник" ще подкрепи 12 каузи в България

Благотворителна инициатива разказва историите на хора от първа линия, които спасяват човешки живот, посочиха Елица Баракова и Надежда Дерменджиева

17:28 | 29.11.21 г.
"Щедрият вторник" ще подкрепи 12 каузи в България

"Има нужда много повече млади хора да даряват". "Чрез "Щедрия вторник" доброто се разпространява със скоростта на дигиталните кликове", коментира тя.

Баракова съобщи, че утре ще бъде пикът на "Щедрия вторник", когато „можете да дарите и да разкажете за една от 12-те каузи, които са близки на сърцето Ви и да вдъхновите нови поддръжници“.

Тя разкри, че сред благотворителните инициативи тази година са кауза за лечебница за малки костенурки, за платформа за гнездене на редки птици, конкретна инициатива, която ще помогне на деца в неравностойно положение "не просто да бъдат обект на съжаление, а да им се помогне да изкачат три планински върха", за да почувстват действително еуфорията на живота.

„Горда съм, че 2020 година показа, че в България има инфраструктура за разгръщане на дарителството. Когато има информираност, неправителствените организации са на място и е изключително лесно да се активира тази инфраструктура, посочи изпълнителният директор на Фондация BCause. – Това е ден за даряване, но и празник на щедростта.“

Баракова е убедена, че всеки може да избере своите каузи и да научи и децата си на това и обърна внимание на факта, че броят на младите хора и младите семейства се увеличава и сред дарителите, и сред доброволците.

„Нашата кауза е свързана с борбата срещу насилието над жени, най-вече домашното насилие“, сподели и Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на "Български фонд за жените".

Тя разказа, че тази година е посветена на хората, които на първа линия се борят с домашното насилие и често са невидими герои.

„Чуваме за жертвите, за насилниците, но рядко слушаме за юристите, психолозите, социалните работници, които буквално всеки ден спасяват човешки живот. За тях са историите на "невидимата първа линия", обясни Дерменджиева.

С дарения се събират 20 хил. лева, като за всяко от тях над 50 лв. е подготвен подарък –  книжка с лични истории за "невидимите герои".  

„Български фонд за жените работи на политическо ниво, но е много важна и филантропията. От 2018 година насам се наблюдава регрес и има огромно неразбиране на политическо ниво. Стереотипите са, както и на политическо, така и на социално ниво, коментира Дерменджиева.  – Трябва да се разбере, че освен социалните измерения и фактът, че става дума за човешко страдание, проблемът има и конкретни икономически измерения.“

Според нея в момента има изготвени промени в закона за защита от домашно насилие и единственото, което се чака е новото правителство да откликне на апелите и да придвижи проекта.

"Искрено се надявам новото правителство да приеме присърце проблема. Има много сериозна заявка за реформи, но докато въпросът с домашното насилие не бъде решен, нито една реформа не може да проработи качествено", категорична е Дерменджиева.

Тя напомни, че няма официална статистика за жертвите на домашно насилие. "Следим публикациите в медиите. Част от законовите промени касаят именно възможността да се събират статистически данни".

"Не бих казала, че има повече случаи на домашно насилие, но има повече сигнали. Това означава, че има повишена чувствителност към проблема, което е много добре." "Каузата ни започва да бъде кауза и на обществото, защото осъзнаваме, че е обществен проблем". 

Възможно ли е със сумата, определена за един храноден на жертва на насилие, в размер от 2,30 лева, да бъдат нахранени майка с дете, какъвто е типичният случай? Защо юридическите услуги в системата за защита на жертви на насилие е в размер на 3 лева на час? Докъде са стигнали усилията на "Българския фонд за жените" на политическо ниво за реализиране на законодателни промени и срещат ли разбиране сред политическия елит?

Повече вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още