Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Синдикати: 122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини "Марица Изток"

Най-реалистичният план за преминаване към зелена икономика и енергия е в периода 2030-2035 г., смята Пламен Димитров

Синдикати: 122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини "Марица Изток"

Снимка: Ройтерс

"В глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка". Това коментира на конференция лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, цитиран от БНТ. 

„Единственото, което можем да направим, е да минимизираме щетите. За моментна никой нищо не говори за социалното въздействие. Разсъжденията са от типа както хората си намериха работа като затворихме „Кремиковци“, така ще си намерят работа и като затворим ТЕЦ-вете и мини „Марица Изток “, отбеляза Манолов. Той цитира изследване, според което работа ще загубят 122 хил. души от региона.

Още по темата
Според Манолов големият проблем е, че няма единен дебат по проблема със затварянето на „кафявите“ въглищни централи. По едно и също време се водят разговори в различни зали и най-пагубното е, че модератори са хора, които нямат представа от проблематиката. „Ще се опитам най-меко да ги опиша – от дипломирани посредственици, които обаче са на страната на печелившите. Хора, които не различават охладителна кула от комин. Публикуват снимки, на които пуши пара и викат "леле, тия ни отровиха“, каза Манолов.

Неговият синдикален колега от КНСБ Пламен Димитров пък смята, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще ни струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. Най-реалистичният план за преминаването към зелена икономика и енергия според него е в периода 2030-2035 г. Поетапно трябва да извадим от експлоатация въглищните централи, като същевременно ги заменим с парогазови централи. Тази идея по-рано бе спомената и от вицепремиера Томислав Дончев.

Синдикатите са предложили на правителството на премиера Бойко Борисов да се създаде Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката с оглед на предстоящите реформи, свързани със Зеления пакт, каза Димитров. Според него България много отдавна, още със затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, е дала своя принос към идеята на Европа за по-чиста енергия.

Според енергийния експерт и депутат от БСП проф. Таско Ерменков България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди Европейската комисия в нецелесъобразността на подобни действия.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
khao до: Petar2015
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
това също са 122 хил. синдикални членове по малко :)
иначе последните 5 г. този район избуява иконимически... лесно ще си намерят работа, даже без държавна намеса.
1
 
2
 
10
beinsa до: Petar2015
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Сега е моментът правителството да започне да инвестира в региона на Стара Загора. Трябва компенсационна икономика. Например да започнат с възстановяване на летището там...
0
 
5
 
9
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Един въпрос към така наречените синдикати: Защо правят цялата нация заложник на тясно синдикалните си интереси?
6
 
9
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Копейниците трoлове използват всеки възможен повод да плюят, всеки, без изключение.

И това ще мине.
5
 
13
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Два милиона българи останаха без работа и се оправиха...някой в чужбина някой у нас други измряха...ама сички съ опрайха.Шъ съ опраат и тия кво да ги мислим.За нас някой мислеше ли?

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото