IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите предлагат 15% ДДС и 15% данък върху доходите

От КНСБ изтъкнаха, че не предлагат увеличение на данъците, а преразпределяне

15:38 | 25.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ предлага промяна на данъчната система. Синдикатът поиска намаляване на ДДС до 15% и увеличаване на данъка върху доходите на физически и юридически лица до 15%, както и въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната, предаде Bulgaria On Air.

От КНСБ изтъкнаха, че не предлагат увеличение на данъците, а преразпределяне. Основната цел е увеличение на разполагаемите средства у хората с ниски и средни доходи, повишаване на покупателната им способност, както и по-справедливо съотношение между преките и косвените данъци в държавния бюджет. Според тях моментът за този дебат е подходящ, тъй като предстоят избори.

"В това време трябва да се обсъждат сериозни политики, една от ключовите политики в държавата освен доходите, освен инвестиции, икономика, регионално развитие, естествено са данъците и затова КНСБ се опитва да сложи тази тема сега, за да чуем този, който иска да управлява държавата, каква визия има и дали смята, че трябва да се прави нещо подобно или друго", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"През последните години и благодарение на данъчната система неравенствата по всички възможни линии, измерени в България, се задълбочават. В петте процента най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева и то става дума за паричен ресурс, като той е нараснал от 3 милиарда през 2000 г. до 23 милиарда в 2020 г.", заяви Димитров, цитиран от БНР.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че ключовият въпрос е как евентуални данъчни промени ще се отразят на приходите в бюджета.

"Преди избори е времето, в което трябва да се проведе тази дискусия и промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една или друга партия, която може да вземе подобно решение след избори, разбира се, е изключително важно да бъде прието от цялото общество. То трябва да се надгради и с останалите данъци, защото ние имаме и имуществени данъци", посочи тя.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат. Според разчетите разходите на всеки човек ще намалеят средно с 334 лв. на година, ако ДДС бъде намалено на 15%.

Изчисленията сочат още, че хазната ще изгуби малко над 4,6 млрд. лева от тези промени, но според синдикалните експерти от мерките могат да се генерират около 4 млрд. лева приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например - данък от финансовите трансакции, еднократен данък "Богатство" за 2020 година, дигитален данък и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Защо синдикатите се занимават с данъчната система, а не се занимават с проблемите в предприятията. 1/3 от икономиката е в сивия сектор, ще рече, че не се плащат ни данъци, ни осигуровки. Намалявайки ДДС, което се плаща от всички, ще намалим данъчната тежест и на онези от сивия сектор, а увеличавайки ДОД ще накажем онези, които съвестно си плащат, другите от сивия си остават пак там. Не е ли време синдикатите да се погрижат за изсветляване на трудовите взаимоотношения, вместо да се занимават с преразпределяне, което си е чиста проба ограбване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Значи данъка скача от 10% на 15%, но това не е увеличение - то е "преразпределение". Преразпределението го видяхме как работи след 9-ти септември (да вземем от богатите и да дадем на бедните). Сега бихте ли помислили за не-пипане на работещата данъчна ставка и стратегическо използване на милиардите от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
dobri
преди 3 години
По отношение на корпоративния данък това може да бъде голяма грешка. Това е едно от малкото предимства на България спрямо други държави от ЕС. Преди година-две Унгария намали корпоративния данък на 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още