IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивият сектор заема една трета от икономиката на страната

Мащабен анализ на Асоциацията на индустриалния капитал поставя България в челната тройка в Европа по разпространение на сиви практики с дял от 35 на сто

16:25 | 28.11.11 г. 2
Сивият сектор заема една трета от икономиката на страната

Една трета е сивата икономика в България, или 30 милиарда лева, които трябва да бъдат изкарани на светло. Това е основният извод от комплексния аналитичен доклад за състоянието на неформалната икономика в страната, направен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация е реализирала мащабно изследване, което включва различни видове оценки за размера на сивия сектор в страната за периода 2004-2009 г. Проучването е направено в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По данни на асоциацията към 2010 г. неформалната икономика у нас е 35 на сто, което поставя страната ни в челната тройка на Европа, следвана от Румъния (34%) и Гърция (30%). В европейски мащаб най-малък е сивият сектор в Австрия (10%) и в Германия и скандинавските страни (12%).

Прогнозите на доц. Стефан Петранов от АИКБ са, че в рамките на следващите две години делът на сивата икономика ще се понижава, но няма да падне под ниво от 30 на сто. Стойност от 10% е нереалистична, твърди експертът.

Ще трябва да преминат поне няколко поколения преди да се формира гражданска култура, която да доведе до ограничаване на сивите практики в България, твърди Васил Велев

Неговата лична прогноза е, че през настоящата година ще бъде отчетена по-ниска стойност на сивата икономика, заради мерките, които правителството предприема в последните месеци за нейното ограничаване. Въпреки това експертът посочи, че най-голям е проблемът със събираемостта на акцизите и контрабандата при тютюневите изделия.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Докато хората виждат как парите от данъци и осигуровки потъват в нищото - калпава здравна и осигурителна система, раздутата и нищо не правеща администрация, всякакви държавни пилеения - никой няма да иска да си дава последните левчета.. защотото за повечето хора това наистина са последните левчета, след като си платят сметките за храна и на всички монополисти, които цоцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Нивото на "сивата икономика " е обратно пропорционално на нивото на доверие в управлението на страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още