IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След корекция: ГЕРБ предлага по-нисък ДДС за заведения и развлекателния сектор*

ДДС става 9% за заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, обмисля се намаление на ставката и за книгите

13:47 | 12.05.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От следващата година ДДС върху основните храни няма да стане 9%, както обявиха от Министерския съвет по-рано днес. Правителствената информационна служба се поправи и уточни в ново съобщение до медиите, че след съгласуване с Министерството на финансите

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Това е решението, за което са се договорили на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

В първото съобщение на пресслужбата на кабинета се посочваше, че намаляване на ДДС ще важи за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“, като намалението е на 9% от 1 януари 2021 г. 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

ДДС да се понижи от 20% на 9% не само за общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон, предава Dnes.bg.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов във връзка с промяната на ставката в сферата на общественото хранене.

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък. „Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момента, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

* Допълнена към 15.20 часа с изявлението на Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
.....и само хляба в ресторантите с 9 процента ДДС.....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
А,така.....,значи с 9 процента ДДС ще се облагат книгите които се продават в ресторантите.....:):):).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
CGY
преди 3 години
Обща ставка на минимума за ЕС и без никакви преференции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Тъпизми на кубизми. Горките сивосекторни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Кебапчийството бизнес? Не знаех до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
karadjata
преди 3 години
Най-накрая нещо смислено и полезно за бизнеса от ГРОБ дано стане факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
пасъм
преди 3 години
Почти 2 часа изкара новината преди калинките да си сменят мнението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 3 години
Абсолютно против всякакви подобни мерки ! Кой определи че точно кръчмите са най-потърпевши от положението ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Голяма грешка. Голяма.1. Защо за кръчмите ДДС да е 9%, а за книги, лекарства, дрехи и храна да е 20%? Съзнават ли колко хора ще отворят усти сега да искат по-ниска ставка?? И част от тях с пълно право.2. На следващия ден от въвеждането ще започнат данъчни измами, всеки ще си "отвори" заведение на хартия и ще започнат изведнъж оборотите му да минават оттам! Дано е само кьорфишек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lgl
преди 3 години
Ресторантьорството и развлекателният бизнес са едни от най-сивите сектори, така че и да ги освободят от ДДС бюджета само ще спечели. За деференцирана ставка на ДДС още не сме дорасли, за това можем да говорим след влизане в действие на Н-18 с пълният и обем дейности. И промяна в наказателния кодекс за лична отговорност на държавните служители за действията им при проверки и ревизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още