IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на „Винпром Карнобат" е обвинен за участие в престъпна група

Прокуратурата ще иска всички задържани да останат за постоянно в ареста

18:47 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, синът му – Стайко и още шестима души са обвинени за за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, съобщи БНР. Задържаните остават в ареста за 72 часа. 

В лаконичното си съобщение, в което обвинените са посочени само с инициали, спецпрокуратурата, без да уточнява кои, посочва, че четирима от задържаните имат и обвинения за вторични престъпления. Един от тях - за избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на малко над 1 милион лева, а други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

Последните трима най-вероятно са свързани с фабриката за незаконни цигари в Карнобат, за която вчера стана ясно, че е била открита през юли, но тогава стратегически прокуратурата не е повдигнала обвинения.

"Защото нуждите на разследващите изискваха да не бъдат задържани и повдигани обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група - тези, които са работили във фабриката. Интересите на разследването, а всъщност и на държавата, предполагат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са организатори и ръководители на това нелегално производство", обясни в сряда заместник-главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, който беше в с. Венец пред завода на Миню Стайков.

Връзка с тази цигарената фабрика, генерирала милиони печалба, има Иван Димитров, син на кмета на Карнобат - той е нейн собственик, но пред разследващите е казал, че не е знаел какво правят наемателите му.
От спецпрокуратурата обещават в петък да дадат повече информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още