IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов я е приел

17:46 | 11.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от правителствената пресслужба.

В разговор с Борисов министър Петков е заявил, че подава оставка заради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. 

Проблемите, свързани с исканията на родители на деца с увреждания ескалираха преди десет дни, когато организираха палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под наслов "Системата ни убива". Протестиращите така напомниха на депутатите, че проблемите на децата с увреждания трябва да бъдат решени днес и сега, а не след пет, десет или 20 години.

Родители на деца с увреждания настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с национално представителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Те поискаха спешно Закон за личната помощ.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с родителите на деца с увреждания и заяви, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър тогава.

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика пое ангажимент да представи концепция за Закон за социалните услуги.

Бисер Петков пое поста министър на труда и социалната политика в третия кабинет "Борисов", след като изкара два мандата като управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. става доцент.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
zepter
преди 5 години
И остава министър на финала. Каква е играта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
като му четеш писането, той е направил своя избор ... избор на нецивилизованото общество... щом мислят че по спартански е по хуманно, значи са спрели някъде в ония години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
KinGio
преди 5 години
Пожелавам ти да имаш дете с увреждания и да имаш право на труден избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Днес подава оставка министър, утре цялото корумпирано престъпно правителство, което е сбирщина от слуги и *** на чужди служби и държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
xkm
преди 5 години
По спартански е десет пъти по - хуманно и за родителите , и за детето , и за обществото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Какво искаш да кажеш: по спартански и хитлеристки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 29
penman
преди 5 години
Глупава постъпка! Не съжалявам "палаткаджиите", те сами са си избрали цял живот да бъдат роби. Безсмислена жертва. Имали са право на макар и много труден избор. Обществото и държавата не са им виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
data
преди 5 години
Беше един от малкото професионалисти в кабинета - жалко !п.п. когато в един кабинет професионалистите започнат да напускат - дните който му остават не са много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още