IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София с нови Covid мерки – заведенията ще работят до 22 часа с половин капацитет

В столицата ще влязат в сила мерките от Етап 3 на пандемичния план, нови ограничения ще има и в други области

12:54 | 20.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

На фона на силното увеличение на доказаните нови случаи на заразени с коронавируса в България столицата София ще въведе нови противоепидемиологични мерки през следващите дни.

„София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията“, заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб в петък, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки.

Ще бъдат наложени ограничения и за дейността на заведенията и ресторантите в столицата. Така например работното им време ще бъде ограничено до 22 часа, а капацитетът им за ползване - до 50%, както предлагат от Столичния щаб. Ще се засили и контролът за ползване на зеления сертификат.

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено. През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, поясни още Кунчев.

Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава утре. Според Ангел Кунчев те ще влязат в сила няколко дни, след като бъдат обявени официално.

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза Ангел Кунчев.

По-късно днес се предвижда главният държавен здравен инспектор да бъде изслушан от парламентарната комисия по туризъм. Заедно с представители на здравните власти той трябва да даде данни за актуалната епидемична обстановка, а целта е уточняване на механизъм, по който да взаимодействат Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма при издаване на нови заповеди и предприемане на необходимите мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Бойчо , какво мълчите за зелените сертификати бе ... що не коментирате "препоръките" на СЗО... щот нема далавера у тея новини , нали ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
какви нови мерки бе плашило ... зелените тескерета се отменят , тоа мухливия за още се гласи ... сопа неокастрена за тебе , пиянката кантарджиев , пъпеша мутафчийски и корумпето балтов !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Броят на новите ковид случаи (които съобщават при всяка новинарска емисия) е просто число. Хората ще покашлят и след около седмица ще се върнат на работа. Има повече смисъл да се броят оставащите болнични легла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 2 години
Къде е вожда ХалиБегов да поведе революцията:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Дърво? Звучи като комплимент. По-лошо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Чумата да те тръшне, КУКУнчев!!! В някои държави им дариха свободата (Англия), а в други ще трябва сами да си я отвоюваме и да избесим негодниците! Навсякъде има случаи и никъде няма ръст ни на леглата ни на измрелите, ***! От вскъде ти казаха че Омикрон е абсолютно безобиден, но ти си едно платено дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още