IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален прокурор ще разследва за престъпления на главния прокурор

Мандатът на проверяващия ще бъде 5 години, без право за повторно избиране, предвиждат промени в НПК

11:29 | 29.01.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщи БТА.

Вносител на промените е депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. 

На второ четене депутатите приеха, че номинации за този пост ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет (ВСС), а не само от прокурорската колегия, както беше заложено преди.

Разследващият прокурор ще бъде с 5-годишен мандат (при първоначално обявени 7 години), без право на повторно избиране и статут на действащ обвинител, подобно на европейските прокурори. Той ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.

В пленарната зала представители на опозицията критикуваха направените промени. Депутатът от БСП Филип Попов ги определи като "правен Франкенщайн". Неговият колега Крум Зарков пък обясни, че новата фигура на разследващ главния прокурор няма да бъде ефективна.

"Когато цялата идея зад този нов прокурор е, че нормален редови прокурор не може да извършва ефективно разследване срещу главния заради йерархичната структура на прокуратурата, това не разкрива ли абсолютното безсмислие на тази нова фигура?", коментира той.

За депутата ако го няма този нов разследващ прокурор, то не би трябвало да има пречка всеки един прокурор да разследва деяния, извършени от главния прокурор и неговите заместници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
имам и едно питанье по същество.ако сега изберем Каскета за такъв прокурор, след като му свърши мандата трябва ши да го върнем пак като главен ?.. щото сте написали че след това трябва да се върне на старата си позиция миинимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
може... само русия и още няколко бивши имат такъв човек... по белия свят и сащ нямат... обикновенно тази роля е върши правосъдния министър.тая роля е измислиха комунистите като сдадоха власта 89-та зада не може никой да ги пипа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Специален, специален, колко да е специален.Бертман, казваш обява за набиране на персонал, а? В джобса няма да видиш такава, нито в бюрото по труда....нямаш ли познат в системата, няма да разбереш, че се търсят хора :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Като не може да се намери начин за контрол на тази фигура защо не я премахнем? Не може ли да няма главен прокурор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bertram
преди 3 години
супер новина! сега да пускат обществена поръчка за 2 бронинрани лимузини, 2 бронинрани джипа, сграда, ремонт, обаява за набиране на персонал направо нова служба за контрол на службата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
За всеки проблем институция. На всяка институция - друга да я наблюдава. Докъде така? Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още