Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев: Личността на кандидата за премиер е много важна

Служебният премиер прогнозира, че при липса на консенсус алтернативата е криза - задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална

Стефан Янев: Личността на кандидата за премиер е много важна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ситуацията е нетипична и личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна към момента, коментира служебният министър-председател Стефан Янев пред журналисти в с. Гела, цитиран от правитлствената пресслужба. Той допълни, че не познава кандидата на ИТН за премиер Пламен Николов, пожелава му успех и "да има качества и нерви, да бъде в състояние да води".

Личността на кандидата за премиер е от изключителна важност, дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство, посочи Стефан Янев. Според него този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи, посочва БТА.

Още по темата

Премиерът Янев подчерта, че народните представители се нуждаят от сила и мъдрост, за да излъчат стабилно правителство, което да отговаря на очакванията на българските граждани за промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство започна.

Служебният премиер прогнозира, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза - задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална такава.

Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, на практика и до голяма степен повтарят включително и свършеното от служебното правителство, заяви Стефан Янев. „По отношение на подготовката на бъдещата вълна при неблагоприятно развитие на Ковид-кризата, и по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, нещата са до голяма степен свършени и оттук нататък трябва да бъдат продължени. Основата е положена",, заяви министър-председателят.

Премиерът акцентира, че през седмицата правителството прие решения за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, в които е заложено преизчисляване на пенсиите. "При добро желание от парламента, всичко може да бъде направено в обозримо бъдеще в рамките на месец-два”, добави министър-председателят Стефан Янев.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?