Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Съдът разреши изграждането на нова ски зона в Северозапада

Към бъдещия туристически комплекс зона „Миджур” вече има заявен интерес и се очаква в идните месеци строителството да започне

Съдът разреши изграждането на нова ски зона в Северозапада

Снимка: Ралица Пейчева, Investor.bg

Върховният административен съд остави в сила екологичната оценка за туристическа ски зона "Миджур", изготвена от РИОСВ в Монтана, предаде БТА. Решението е окончателно.

Оценката бе обжалвана от Асоциацията на парковете в България последователно в Административния съд в Монтана и във ВАС с аргумент, че се застрашават местообитанията на риса, кафявата мечка и европейския вълк. И двете съдилища отхвърлиха тези аргументи и потвърдиха екологичната оценка, изготвена от РИОСВ в Монтана, посочиха от инспекцията.

Туристическата ски зона „Миджур” трябва да бъде изградена от частни инвеститори в Западна Стара планина край връх Миджур, който е най-високият в тази част на Балкана със своите 2168 м.

От РИОСВ-Монтана посочват, че към бъдещия туристически комплекс вече има заявен интерес и се очаква в идните месеци строителството да започне.

Ски зоната ще бъде разположена над село Чупрене, което е на 20км от Белоградчик. Биосферният резерват „Чупрене“ няма да бъде засегнат, но около 1/4 от ски зоната попада в защитена зона „Миджур“. Проектът е замислен още през 2012 г. и е включен в стратегията за развитие на туризма в региона. От Сдружение за дива природа "Балкани" сигнализираха още през 2016 г., че Общият устройствен план ще увреди природозащитния статус на важни животински видовеи, но според РИОСВ- Монтана предвижданията на проекта за Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур" са съобразени и не влизат в противоречие с други съотносими планове и програми.

Според първоначалната идея ще има 14 ски трасета с обща дължина 16 км. За начинаещи скиори ще бъдат изградени 3-4 учебни площадки (плаца), където ще има ски училища, заведения за хранене и напитки, наем на ски оборудване – ски обувки, ски за спускане, щеки и др.

Предвиждат се различни съоръжения и приспособления – лифт(ове), влекове, пейки и маси, беседки, наблюдателници и места за пикник. Ще бъдат осигурени условия за целогодишен туризъм в Белоградчик и региона, което според инвестиционните планпве ще повиши заетостта в северозападния регион.

В момента на територията на община Чупрене няма съществуващи ски писти. Трябва обаче да отбележим, че изграждането на нова ски зона на подобна надморска височина е доста рисковано начинание предвид промените в климата от последното десетилетие. Дори курорти като Банско и Боровец, които имат и писти на по-големи височини, разчитат основно на изкуствен сняг, за да осигурят комфорт на любителите на зимните спортове. Друга любопитна подробност е, че Общият устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур"  е изготвен от архитект Емил Леков, който е изготвил и плана за ски комплека в Банско. 

В новата ски зона „Миджур“ ще бъде монтирана система за изкуствен сняг за всички ски писти от 900 до 2000 метра надморска височина, но трябва да кажем също, че това никак не екологично, нито пък евтино. 

Общо очакваните разходи за проектиране и строителство са за над 354 хил. евро. Около 34 млн. евро пък ще отидат за съоръженията. Според изготвените прогнози очакваните общи разходи за реализация на предвидените в Общия устройствен план намерения, разчетени за периода 2018 - 2030 г., се очаква да достигнат близо 53 млн. евро.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
7
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много добре. Стискаме палци да се развивa добре и дано да не ги рекетират както в Пирин.
2
 
5
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бъдещата ски зона има географски и климатичен потенциал.
1
 
3
 
5
neverland до: minerals
преди 1 година
Няма профилна снимка
Изкуственият сняг не е проблем в Дубай, защото, хората се пързалят там са туристи, които "между другото" между шопинга и селфитата от последните етажи на хотелите решават да се спуснат по веднъж-дваж. Приемайки го, по скоро като екзотика, докато отвън е 40 градуса, ти да си караш ски...Никой не се вдига до Дубай, само заради пистите с изкуствен сняг или ако го правят, то причината в контраста(горещина-ски) по скоро, а не в самото каране.
Докато през зимата в Европа да караш ски не е екзотика, а съвсем естествено и нормално хоби. И хората, които биха идвали единствено заради карането на ски, не биха били много доволни ако няма истински сняг.
0
 
2
 
4
преди 1 година
Банско си е Банско, и стига сме се занимавали с него, случаят тук е друг и основното е, че хората нямат НИКАКВИ писти в региона и се лишават от едно подобно преживяване. Изкуственият сняг не е проблем и в Дубай го ползват, пък никой не се е оплакал ;)
0
 
4
 
3
преди 1 година
Банско си е Банско, и стига сме се занимавали с него, случаят тук е друг и основното е, че хората нямат НИКАКВИ писти в региона и се лишават от едно подобно преживяване. Изкуственият сняг не е проблем и в Дубай го ползват, пък никой не се е оплакал ;)

Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен