Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Дончев: България ще има достъп до 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране от плана на ЕС

Няма нужда от промяна на данъчния модел, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Т. Дончев: България ще има достъп до 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране от плана на ЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви в интервю за „Хоризонт за вас“ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 млрд. евро. То не е така безусловно. Ще има различни части от него, за които трябва да се подготвят планове и програми. То трябва да бъде съчетано с политиките по декарбонизация, със сигурност ще бъде съчетано с изисквания за реформи“, посочи Дончев. 

Още по темата

„Ако това ново финансиране бъде съчетано с финансирането по всички останали инструменти, в следващите години България ще има на разположение над 26 милиарда евро безвъзмездно финансиране и достъп до кредити за над 3,1 млрд. евро", обясни вицепремиерът.

Той очаква още до края на тази година част от допълнителното финансиране да е налично. Максимално бързо ще бъдат изработени механизмите, чрез които средствата да достигнат до нуждаещите се. По думите на Дончев има шанс да бъдат достъпни поне 692 млн. евро още тази година, каза вицепремиерът.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Комисията уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били примерни. 

В сряда, 27 май, Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г.

Аферата с боклука

„Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен", коментира по БНР вицепремиерът във връзка с ареста на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, който заедно с бивш директор на РИОСВ - Плевен и още четирима души е разследван за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия.

„Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", добави вицепремиерът Дончев. Той изказа и предположение, че скоро ще чуем позицията на премиера Бойко Борисов по казуса. 

На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, Томислав Дончев отговори, че не знае, но беше категоричен, че не е инсталиран от бизнеса като заместник-министър, а е предложен от някоя от политическите сили.

По повод задържането на бизнесмените братя Бобокови и твърденията на прокуратурата, че заместник-министърът е участвал в схеми с разрешителни и принуда за насочване на боклук, вицепремиерът каза: „Очевидно част от информацията, която излезе през последните дни за нарушения в МОСВ, не ми е била известна. Ако ми беше известна, аз пръв щях да подам сигнал в прокуратурата".

„Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Томислав Дончев по повод съмненията за подкрепа от Живков за бизнеса с отпадъци.

В контекста на паметните записки, разпространени от бизнесмена Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна 18 обвинения, вицепремиерът коментира, че става дума за разговор между двама бизнесмени: „Всеки може да обещава някакви неща от името на държавата. Това не е ангажимент на някоя държавна институция".

Според него е нормално всеки по-голям предприемач да търси контакт с представител на държавата, но това трябва да се случва в рамките на закона и държавата да не се отнася неравнопоставено към един бизнес за сметка на друг, както и за сметка на данъкоплатците.

Данъците -  „ако нещо работи, не го пипай"

Няма нужда от промяна на данъчния модел, коменттира вицепремиерът по повод одобреното понижение на ДДС ставката за хотели и ресторанти. „Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", заяви Дончев. 

Още по темата

„В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че "ако нещо работи, не го пипай". Според мен тук експерименти не трябва да бъдат правени", категоричен беше вицепремиерът.

Решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите Дончев определи като „спорно", взето след много спорове. „Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Мерките за заетостта

Мярката „60/40" работи и това го доказва интересът към нея. Тази мярка ще работи толкова, колкото е необходимо. На първо време - до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят", каза Дончев. 

Още по темата

Ако тази мярка не съществуваше, безработицата щеше да е много по-висока.  Но е необходимо да променим правилата по нея, за да продължи да функционира, заяви вицепремиерът. Първо, за да обхване повече фирми, и второ – за да бъде помощ за фирми, работещи със затруднение, посочи Дончев.

Той припомни че това не е единствената мярка за малкия бизнес – отворена е схемата за микро грантове за малки компании, която се финансира през ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Беше взето решение бюджетът от 173 млн. лева да бъде увеличен колкото е необходимо, за да може да се удовлетворят всички заявки.

Предстои да бъде обявена още една схема за безвъзмездно финансиране - на средния бизнес, който борави с по-високи обороти, каза още Дончев. Схемата за безвъзмездно финансиране се разработва – фирмите ще могат да получат между 30 и 100 хил. лева срещу ангажимент да не съкращават работници до края на годината.

За „Държавна петролна компания"

„Предложението, както беше наречено за държавни бензиностанции, е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. Това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката", заяви Томислав Дончев.

Още по темата

По думите му повече данъчни складове ще дадат повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен. "По-конкурентен пазар означава по-ниски цени за потребителите", заяви вицепремиерът.

Според Дончев дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно не е най-важното.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
ing5rov до: realista
преди 1 година
далавера ама не за нас ... за нас борчове до уши , няма безплатно нищо !
2
 
5
 
2
преди 1 година
Надявам се парите да бъдат разумно инвестирани в енергиината сигурност на страната /изграждане на атомната централа в Белене/ ,в земеделието за поливна инфраструктура и увеличаване на поливните площи,което ще създаде работни места , доходи за населението и връщане на част от българите ,работещи в чужбина, инвестиции в животновъдството за животновъдни и птицевъдни стопанства,инвестиции в фармацевтичната и дървопреработвателна индустрия,промишлени инвестиции, канализации и водоснабдяване на населените места и пречиствателни съоръжения.
4
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
2000 хил уж заразени, 100 ч уж умрели от коронавируса е страната и хоп 13 мрд евро т.е. 26 мрд лева. Това било голяма далавера. Има защо генерала и шайката да ни плашат 3 месеца.

Още от Икономика и политика
Симеон Дянков: Всички ще платим загубите, които се натрупват с времето за ББР