Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

„Държавна петролна компания“ ще се финансира от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления

Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

Снимка: Getty

Новата „Държавна петролна компания“ няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност. Дружеството ще работи без печалба и ще получава трансфери от бюджета. Компанията ще може да създава търговски фирми за управление на бензиностанциите и на петролните бази, които ще получи от Държавния резерв чрез споразумение.

Това предвиждат промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се предлага създаването на новото държавно дружество.

Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение, пише в документа, който е внесен в Народното събрание.

В проекта на правителството се предлага държавни бензиностанции да предлагат горива с минимална надценка. Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет на дружеството.

До три месеца от вписването на „Държавната петролна компания“ в Търговския регистър тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“. Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Компанията ще се финансира от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, посочва се още в предложените от кабинета текстове. 

Още по темата

В мотивите си към проекта за промени от Министерския съвет посочват,  че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива - бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите са останали в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени  при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно и на бензиностанции ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, посочва още вносителят.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
На мен ми намирисва на нова БДЖ структура и едни 100 милиона на година вътрешно..... Знаем много добре,че държавата не е добър стопанин, няма как да бъде, а и не е това целта и. Целите на държавата са съвсем съвсем други ... затова ни е такова положението защото от 1945-та до сега не знаят какво трябва да прави държавата..... То е простичко: да осигури равни бизнес условия за всеки който иска да прави бизнес.... нищо друго.
1
 
3
 
5
преди 6 месеца
Само голям наивник може да повярва, че крадците от ГРОБ са се загрижили за народа! Явно се подготвя някаква голяма кражба на народни пари. А пък твърдението, че държавните бензиностанции нямало да може да се приватизират, щото щели да бъдат публична държавна собственост и така пишело в закона може да събуди само смях. Колко му е да се смени собствеността от "публична" в "частна" и да се промени закона? Две заседания на гъзолизците бойкови в парламента. Едното сутрин, а другото след обяд. На другия ден може да се продадат и без търг даже, щото ще е някакво "извънмерно" положение.
0
 
5
 
4
Shadow1 до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да допълня. Не протестират хората защото тези които разбират, че това е глупост, имат по-важни дела от това да ходят на протести. А тези които могат да ходят, са глупави... и всъщност се радват че ще има евтина нафта най-вероятно. Та те неотдавна протестираха точно за да има евтини горива, не за електронно правителство, или инвестиции или здравна реформа или съдебна или намаляне на бюрокрацията.
2
 
2
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Строим бензиностанции градим социализъм!
3
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
най страшното от всичко е, че последните безумици минават без никаква съпротива от хората.... май е време да почвам да бегам, бате! :)

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 30 ноември