IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

„Държавна петролна компания“ ще се финансира от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления

17:00 | 22.05.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Основната дейност на предприятието ще бъде насочена към създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси, както и на запасите от нефт и нефтопродукти.

Държавното предприятие ще управлява, поддържа и експлоатира предоставените му складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази), както и ще изгражда нови бази. Целта е да се постигне оптимизиране на дейностите по създаване и управление на всички резерви и запаси от нефт и нефтопродукти и да се гарантира устойчивото им поддържане за целите на държавата и в изпълнение на европейското законодателство.

Законопроектът дава основна уредба на структурата и дейността на държавното предприятие. Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет, да се уредят цялостно устройството и дейността на предприятието и правомощията и задълженията на органите на управление.

Предвидена е възможността по решение на Министерския съвет предприятието да може да учредява търговски дружества, включително с непарична вноска, представляваща правото на собственост върху предоставеното му имущество – частна държавна собственост, за осъществяване на търговска дейност, свързана с управление, поддържане, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази) и бензиностанции, както и търговска дейност с алтернативни горива.

В мотивите към проекта се посочва, че създаването на държавното предприятие ще подобри дейността по създаване и управление на резервите и запасите от нефт и нефтопродукти чрез специализация на дейностите, концентрация на наличните ресурси и развитието на нови.

Наред с това се очаква изграждането на нови бази и бензиностанции да подобри и конкуренцията на пазара на горива в страната, което не само ще бъде в полза и на крайните потребители, но ще представлява и мярка за увеличаване на броя на данъчните складове в сектора на горивата.

Предлаганият проект е в съответствие и с препоръките на Комисията за защита на конкуренцията, че данъчните складове са една от най-големите бариери за навлизане на пазара. Със създаването на данъчни складове, управлявани от държавното предприятие, ще се осигури наличието на повече свободни вместимости в данъчните складове, което ще улесни търговията, тъй като създаването на собствен данъчен склад изисква първоначална инвестиция, непосилна за повечето търговци и отнема сериозен финансов и административен ресурс, пише още в документа.

В тази връзка се предвиждат отменяне на специалния ред за лицензиране на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, като управляваните от Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ данъчни складове ще подлежат на регистрация по общия ред на закона. Тези данъчни складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност. Целта е държавата да участва на пазара на горива като доставчик на този вид акцизна стока, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на търговията на едро и дребно с горива, както и на предлагане на услугите от лицензираните складодържатели, изтъква се в мотивите към проекта.

Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
На мен ми намирисва на нова БДЖ структура и едни 100 милиона на година вътрешно..... Знаем много добре,че държавата не е добър стопанин, няма как да бъде, а и не е това целта и. Целите на държавата са съвсем съвсем други ... затова ни е такова положението защото от 1945-та до сега не знаят какво трябва да прави държавата..... То е простичко: да осигури равни бизнес условия за всеки който иска да прави бизнес.... нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
gigow
преди 3 години
Само голям наивник може да повярва, че крадците от ГРОБ са се загрижили за народа! Явно се подготвя някаква голяма кражба на народни пари. А пък твърдението, че държавните бензиностанции нямало да може да се приватизират, щото щели да бъдат публична държавна собственост и така пишело в закона може да събуди само смях. Колко му е да се смени собствеността от "публична" в "частна" и да се промени закона? Две заседания на гъзолизците бойкови в парламента. Едното сутрин, а другото след обяд. На другия ден може да се продадат и без търг даже, щото ще е някакво "извънмерно" положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Да допълня. Не протестират хората защото тези които разбират, че това е глупост, имат по-важни дела от това да ходят на протести. А тези които могат да ходят, са глупави... и всъщност се радват че ще има евтина нафта най-вероятно. Та те неотдавна протестираха точно за да има евтини горива, не за електронно правителство, или инвестиции или здравна реформа или съдебна или намаляне на бюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Строим бензиностанции градим социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
най страшното от всичко е, че последните безумици минават без никаква съпротива от хората.... май е време да почвам да бегам, бате! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
най страшното от всичко е, че последните безумици минават без никаква съпротива от хората.... май е време да почвам да бегам, бате! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още