IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

„Държавна петролна компания“ ще се финансира от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления

17:00 | 22.05.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

С предложените промени се въвежда задължение за лицензираните складодържатели при наличие на складов капацитет и при поискване от лице вложител те да съхраняват в данъчния склад енергийни продукти, собственост на лицето. Митническите органи ще извършват проверка на обстоятелството за наличие на складов капацитет към момента на отказа в случай на такъв.

Контрол върху задължените лица относно изпълнението на задълженията им по създаването, съхраняването, обновяването, ползването и възстановяването на запасите по този закон се осъществява от директора на Агенция „Митници“ или от оправомощени от него служители на Агенция „Митници“.”

Припомняме, че предложението на правителството е за създаване на Държавна петролна компания, която да управлява 100 бензиносотанции в цялата страна.

Идеята не срещна одобрение от икономисти и експрети, които обясниха, че със създаването на подобна структура няма да се решат проблемите на пазара на горива в страната.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация.

Преди месец Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива. Беше обявено, че ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията. Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Целта е да се свали напрежението по отношение цената и качеството на горивата и да изпълним европейски директиви, коментира миналата седмица министърът на икономиката Емил Караниколов. Дружеството ще спазва всички правила на конкуренцията. Ще има по-ясен конкурент на пазара, така че цените да са ясни и качеството на горивата да се контролира. Държавата ще бъде равноспоставен играч. Това ще направи сектора доста по-предвидим, каза министърът.

Ще има още един играч на пазара като гаранция за конкурентност на сектора. Когато се включи държавата със свои обекти за търговия с горива и при продажба с минимална надценка, ще бъде добре за всички, допълни тогава вицепремиерът Томислав Дончев. Предложението не е нелиберално, полза ще имат потребителите. Обектите няма да имат никакво предимство, заяви вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
На мен ми намирисва на нова БДЖ структура и едни 100 милиона на година вътрешно..... Знаем много добре,че държавата не е добър стопанин, няма как да бъде, а и не е това целта и. Целите на държавата са съвсем съвсем други ... затова ни е такова положението защото от 1945-та до сега не знаят какво трябва да прави държавата..... То е простичко: да осигури равни бизнес условия за всеки който иска да прави бизнес.... нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
gigow
преди 3 години
Само голям наивник може да повярва, че крадците от ГРОБ са се загрижили за народа! Явно се подготвя някаква голяма кражба на народни пари. А пък твърдението, че държавните бензиностанции нямало да може да се приватизират, щото щели да бъдат публична държавна собственост и така пишело в закона може да събуди само смях. Колко му е да се смени собствеността от "публична" в "частна" и да се промени закона? Две заседания на гъзолизците бойкови в парламента. Едното сутрин, а другото след обяд. На другия ден може да се продадат и без търг даже, щото ще е някакво "извънмерно" положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Да допълня. Не протестират хората защото тези които разбират, че това е глупост, имат по-важни дела от това да ходят на протести. А тези които могат да ходят, са глупави... и всъщност се радват че ще има евтина нафта най-вероятно. Та те неотдавна протестираха точно за да има евтини горива, не за електронно правителство, или инвестиции или здравна реформа или съдебна или намаляне на бюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Строим бензиностанции градим социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
най страшното от всичко е, че последните безумици минават без никаква съпротива от хората.... май е време да почвам да бегам, бате! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
най страшното от всичко е, че последните безумици минават без никаква съпротива от хората.... май е време да почвам да бегам, бате! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още