Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България създава конкуренция на петролния пазар с държавни бензиностанции*

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката

България създава конкуренция на петролния пазар с държавни бензиностанции*

Снимка: Getty

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, съобщават от пресслужбата на финансовото министерство. 

Още по темата

По този начин ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Още преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата. По думите му цените с акциз и ДДС, с които горивата напускат данъчните складове, са с десетки стотинки по-ниски от това, което се вижда при бензиностанциите. „Надценката стига някъде до около 50 ст., което според нас е доста висок процент", коментира Горанов.  

Предложението цели да се подобри конкуренцията на пазара и да осигури максимално ниски цени за гражданите и бизнеса.

Като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, като част от стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Някои от по-малките собственици на бензиностанции от години се оплакват, че "Лукойл" ги притиска с условия за достъп до данъчните складове. От компанията отричат това, а през миналата седмица собственикът на рафинерията в Бургас обяви, че може да преустанови дейност заради нови законови промени. Изпълнителният директор на компанията Булат Субаев заплаши, че най-големият доставчик ще спре работа заради готвените законодателни промени, свързани с данъчните складове.

Предложението за създаване на подобна държавна структура с мотив осигуряване на конкуренция е най-малкото странно. Принципно за подобряване на конкуренцията на пазара се грижи орган - Комисия за защита на конкуренцията. Именно тя в края на март, почти година, след като стигна до извода, че на българския пазар на горива има конкурентна среда, бе сезирана от прокуратурата да прецени дали да образува производство за това как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната. В края на 2018 г. антимонополният орган направи секторно проучване на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово гориво за крайни потребители. Нарушения не бяха открити.

Съвсем скоро ще бъде готов законопроектът за предложението ни за държавните бензиностанции. Целта е да се свали напрежението по отношение цената и качеството на горивата и да изпълним европейски директиви, каза Емил Караниколов. Ще бъде изготвена оценка на въздествието, отбеляза той на брифинг в ранния следобед.

Дружеството ще спазва всички правила на конкуренцията. Ще има по-ясен конкурент на пазара, така че цените да са ясни и качеството на горивата да се контролира. Държавата ще бъде равноспоставен играч. Това ще направи сектора доста по-предвидим, каза министърът.

Ще има още един играч на пазара като гаранция за конкурентност на сектора. Когато се включи държавата със свои обекти за търговия с горива и при продажба с минимална надценка, ще бъде добре за всички, допълни вицепремиерът Томислав Дончев. Предложението не е нелиберално, полза ще имат потребителите. Обектите няма да имат никакво предимство, заяви вицепремиерът.

* Допълнена към 14.40 часа с коментарите на Емил Караниколов и Томислав Дончев

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
4
 
15
QUANTUM до: QUANTUM
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Уж са десни, пък леви политики.... Е защо не направят и държавни супермаркети? После едно време имаше държавни строителни компании. Хем ще се регулират цените на имотите... Какви пари ще се наливат в тази държавна петролна компания?
0
 
1
 
14
QUANTUM до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
И на мен ми бе това първата мисъл.
1
 
3
 
13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
залагам че ако това мине, първото нещо ще се случи е Държавата да купи всички бензиностанции на марешки.
3
 
3
 
12
преди 4 месеца
Държавата не може да създаде нови заводи и ферми ,но може да направи нови бензиностанции .Държавата не може да направи нови енергийни мощности ,предприятия,оранжерий,рибни стопанства,животновъдни комплекси ,овощни градини ,но може да направи складове.
1
 
3
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те да си направят и един "Нефтохим" и тогава няма да имат проблеми.....

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел