Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК пак ще прави анализ на пазарите за производство и реализация на бензин и дизел

Комисията се сезира след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители

КЗК пак ще прави анализ на пазарите за производство и реализация на бензин и дизел

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, съобщава се на сайта на институцията.

След серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция във Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната, Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България. 

Още по темата

От Комисията посочват, че са проучили голяма част от съобщенията в медиите и са установили, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Освен това в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, както и прекия им ефект върху цялата българска икономика, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива.

От КЗК припомнят, че многократно е анализирано развитието на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива, като са разгледани множество аспекти на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово моторно гориво в страната.

През 2011 г. Комисията прие секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната в периода 2009–2011 г., като в резултат на заключенията в него е образувала две производства за установяване на нарушение. В хода на проучването Комисията установи координирано ценово поведение между някои от участниците на пазара на реализация на едро на бензин А-95Н и дизелово гориво и предяви твърдения за извършено нарушение. Комисията одобри конкретни задължения, с които ответните страни да преустановят описаното поведение. През 2013 г. КЗК е извършила проверка и е установила, че поетите от посочените дружества задължения се спазват.

През 2015 г. Комисията по собствена инициатива отново образува производство за извършване на секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, обхващащ периода от 2012 до 2015 г. В резултат на заключенията в секторния анализ, Комисията образува производства за установяване на нарушения по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК. В хода на проучването Комисията предяви твърдения за извършено нарушение на ответните дружества като страните са предложили конкретни задължения, а Комисията одобри поетите задължения за възстановяване на конкуренцията на определените за целите на производството пазари.

Заради нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара от КЗК виждат необходимост от извършването на нов секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България.

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата блокираха ключови пътища през последните дни. Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу повишаването на данъците на колите, застраховката "Гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници. Според хората увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Томислав Дончев: Няма да искаме оставката на президента