IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата блокираха ключови пътища

Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София

15:07 | 04.11.18 г.
<p>
	Протест срещу цените на горивата във Велико Търново от 26 октомври. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протест срещу цените на горивата във Велико Търново от 26 октомври. Снимка: БТА

Над 150 автомобила потеглиха от Благоевград на протестно автошествие срещу високите цени на горивата и лошото им качество, съобщи БНР. То премина по централните булеварди, излезе на международния път Е-79 и го блокира след тунел "Железница". Хората от автоколоната излязоха на шосето и спряха движението и в двете посоки като проведоха протестния си митинг, охранявани от полицията. Протестът, който започна срещу поскъпването на живота, прерасна в гражданско неподчинение и искане на оставката на всички виновни за обедняването на българина. Най-радикално настроени бяха младите, които се заканиха следващия път да атакуват парламента.

Движението по Е-79 около 14 часа в неделя е натоварено. Колоната и в двете посоки се движи много бавно.
Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу повишаването на данъците на колите, застраховката "гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници. Според хората, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите. 

Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София.

Някои шофьори недоумяваха защо колите с газови уредби също трябва да плащат по-висок данък, тъй като отделят значително по-малко емисии.

Десетки шофьори от Ямбол и Сливен се включиха в протестното шествие срещу цените на горивата. Над 100 автомобила с развети трибагреници, черни знамена и надути клаксони преминаха по ямболските улици. Хората заявиха, че протестират не само заради поскъпването на горивата, но и на застраховката "гражданска отговорност" на автомобилите. Протестиращите подкрепиха искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка. Протестиращите за кратко блокираха движението по пътя Ямбол - Сливен.

Протестно автошествие се проведе и в Пазарджик срещу високите цени на горивата. За разлика от миналата седмица, днес протестът беше законен и се охраняваше от полицията. В началото за кратко беше спряно движението към магистрала Тракия, на разклона за село Драгор. Шествието тръгна малко преди 12 ч. и премина през централната част на града. Нови протести се планират и за следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още