Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тенденцията за понижаване на безработицата се запазва и през юни

Над 123 хиляди безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа през първите шест месеца на тази година

Тенденцията за понижаване на безработицата се запазва и през юни

Снимка: Ройтерс

Тенденцията за понижаване на регистрираната безработица в България се запазва и през юни, като в средата на годината равнището ѝ се установява на 5,2%. Отчита се спад от 0,1 процентни пункта спрямо май и от 0,5 процентни пункта на годишна база, съобщи Агенцията по заетостта.

Над 123 хиляди безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа през първите шест месеца на тази година. За този период броят на реализираните на пазара на труда спрямо броя на регистрираните безработни е нараснал с 1,1 процентни пункта на годишна база, отчита Агенцията.

Ново работно място

Постъпилите на работа през юни са 19 898 безработни, като 82,2% от тях са устроени в реалната икономика. Други 689 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

В края на миналия месец регистрираните безработни в бюрата по труда са 169 659 души, като понижението спрямо май е с 5 740 лица. В сравнение с юни 2018 г. те са с 18 917 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през юни са 21 404, като от тях 1 708 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 9 019 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Още по темата

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 647 души от тези групи са регистрирани през юни  като търсещи работа, констатират в Агенцията.

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда на субсидирани работни места през месеца са устроени 3 536 лица: 2 736 – по програми и мерки за обучение и заетост, и 800 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Обучение

През миналия месец в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 1 156 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 8 653 безработни.

В търсене на работници

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 19 623, като 86,1% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (28,6%), хотелиерството и ресторантьорството (10,4%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (13,8%), административните и спомагателните дейности (18,7%), строителството (4,9%) и други.

Най-търсените групи професии и през юни са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; водачи на МПС и подвижни съоръжения; стопански и административни техници и приложни специалисти и други.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите